joi, mai 23, 2024
AcasăLegislațieTaxa de drum, celebra rovinietă, s-ar putea scumpi cu până la 66%

Taxa de drum, celebra rovinietă, s-ar putea scumpi cu până la 66%

Planurile de scumpire a taxei de drum, celebra rovinietă, au revenit pe agenda de priorităţi a Ministerului Transporturilor. Autoritățile au mai încercat și în toamna anului trecut să majoreze cu până la 66% prețul acesteia.

Motivul invocat atunci de Guvern a fost instabilitatea raportului dintre cheltuielile de întreținere a drumurilor naționale, tot mai mari, și nivelul de taxare din România, unul cele mai mici din Europa, potrivit autorităților. Departamentul Marilor Proiecte a inițiat chiar un proiect de ordonanță de urgență în acest sens, însă el nu a mai fost aprobat.

Noul proiect de lege susține că în ultimii ani preţul rovinietei a rămas constant, iar venitul brut a stagnat în jurul valorii de 191 milioane euro adică 860 milioane lei, ceea ce a dus la o scădere a venitului în termeni reali, accentuată de creşterea TVA de la 19% la 24%.

„Chiar şi cu îmbunătăţirile tehnologice recente, care au crescut rata de colectare, nivelul de venituri generate de vânzarea rovinietelor este în scădere, în termeni reali, de ceva vreme. Trebuie făcute schimbări în ceea ce priveşte nivelul/valoarea vinietei sau la nivelul modului în care sunt colectate toate taxele de drum pentru a schimba această orientare. Creşterea preţului vinietei ar ajuta la justificarea creşterilor cheltuielilor pentru întreţinere”, se mai arată în document.

Potrivit Master Planului General de Transport, lipsa unui sistem coordonat de aplicare a rovinietei pe întreaga reţea de drumuri (naţionale, judeţene şi locale) este problematică pentru toţi operatorii de transport de marfă, mai ales pentru cei europeni, şi constituie un factor de descurajare pentru utilizarea reţelei din România.

RELATED ARTICLES

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole