luni, mai 27, 2024
AcasăLegislațieA început Programul Rabla 2018, fără noutăți importante: 6.500 lei pentru o...

A început Programul Rabla 2018, fără noutăți importante: 6.500 lei pentru o mașină casată. Rabla Plus oferă un ecobonus de 1.700 lei pentru vehicule hibrid

Programul Rabla 2018 a fost lansat, cu aceleași reguli ca în 2017, precum și aceeași primă de casare, de 6.500 de lei pentru o mașină uzată, predată. Cei care cumpără un automobil hibrid, primesc un ecobonus de 1.700 lei, în plus.

Ministerului Mediului  anunțat că programul Rabla va avea un buget de 133 de milioane de lei, iar Rabla Plus, care va începe în curând, va avea un buget de 120 milioane de lei. Potrivit ministrului Mediului, „persoanele fizice pot începe din acest moment să meargă la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere pentru a-și achiziționa un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. În același timp, persoanele juridice pot depune, începând de astăzi, dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu, în condițiile Ghidului de finanțare, până pe 28 septembrie 2018.”

Programul Rabla Clasic acoperă achiziția a 19.000 de autovehicule noi, iar ca noutate, în 2018 poate fi casat și un microbuz. Prima de casare pentru programul Rabla Clasic rămâne 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat, mai vechi de opt ani, dat spre casare și se acordă pentru achiziționarea unei mașini noi, al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g de CO2/km. De asemenea, la prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei în cazul achiziționării unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g de CO2/km în regim de funcționare mixt și/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid. În cazul în care se întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare standard. Persoanele juridice pot solicita în acest program, prin cererea de finanțare, cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) în momentul depunerii dosarului de acceptare. Pe de altă parte, programul Rabla Plus va începe săptămâna viitoare și va avea un buget de 120 de milioane de lei. Va fi acordat un ecotichet de 45.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro), dar nu mai mult de 50 la sută din prețul de comercializare pentru achiziționarea unui autovehicul nou, pur electric. De asemenea, Guvernul oferă un ecobonus de 20.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro), dar nu mai mult de 50 la sută din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km. Bugetul alocat este suficient pentru achiziționarea unui număr de 2.000 de mașini electrice.

Programul Rabla Plus nu este condiționat de casarea și radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferită în cadrul programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetele prevăzute de programul Rabla Plus, numai în cazul în care solicitantul va achiziționa fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in. Ghidul de finanțare pentru programul Rabla a fost modificat în acest an, prin introducerea termenului de 60 de zile de la publicarea listei persoanelor juridice de drept privat acceptate, pentru înscrierea la producătorii validați, apariția spațiului privat virtual pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală, precum și obligația înmatriculării autovehiculelor noi achiziționate prin intermediul programului, pe numele beneficiarilor, în termen legal de la emiterea facturii de achiziție (prevedere valabilă doar pentru persoanele juridice care primesc ajutor de minimis).

În Rabla Plus, una din modificări spune că solicitantul persoană fizică poate achiziționa, pe parcursul unui an calendaristic, un singur autovehicul nou în cadrul programului, beneficiind de un ecotichet. De asemenea, producătorii validați au obligația de a introduce în aplicația informatică, în termen de 10 zile de la emiterea facturii, informațiile privind achiziția autovehiculului nou, iar persoanele juridice pot înmatricula autovehiculele noi cumpărate prin program în termen de 90 de zile de la data emiterii facturii de achiziție.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole