joi, mai 23, 2024
AcasăAsigurariCum calculează asiguratorii uzura mașinilor asigurate

Cum calculează asiguratorii uzura mașinilor asigurate

Gradul de uzură al autoturismelor avariate în accidente rutiere este calculat în mod diferit pe polițele RCA și pe cele Casco, astfel încât și sumele cuvenite ca despăgubiri vor fi diferite, în funcție de tipul de asigurare, deși este vorba de aceeași mașină și aceleași stricăciuni.

Astfel, la polițele RCA, algoritmul de calcul al gradului de uzură al vehiculului avariat este același pentru toți asiguratorii, fiind stabilit prin norme ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în vreme ce, pentru polițele Casco, societățile de asigurare au fiecare norme interne pe baza cărora stabilesc gradul de uzură.

Principala diferență constă în aceea că, pe baza polițelor obligatorii RCA, potrivit normelor CSA, gradul de uzură al autovehiculului asigurat este stabilit pe baza vechimii autoturismului, a numărului de kilometri parcurși și a stării de îmtreținere a acestuia, în timp ce, la Casco, se ține cont numai de vechimea mașinii asigurate.

Astfel, de regulă, gradul de uzură stabilit pe baza polițelor RCA este cu circa 10 puncte procentuale mai mare decât la asigurările Casco. De exemplu, pentru un autoturism cu vechimea de 5 ani, pe RCA, gradul de uzură stabilit poate ajunge la 60, față de 50 la Casco.

În acest fel, unui șofer păgubit în urma unui accident rutier survenit din vina altui conducător auto i se va stabili o valoare mai mare a despăgubirilor cuvenite dacă alege să-și repare mașina pe polița Casco decât dacă recurge la asigurarea RCA a vinovatului.

Cele două modalități diferite de calcul sunt de natură să creeze probleme societăților de asigurare, în special în cazurile de tipul celui menționat mai sus.

Asta pentru că asiguratorul care a emis polița Casco a șoferului prejudiciat se va îndrepta cu acțiune în regres împotriva companiei de asigurări RCA a vinovatului, pentru a-și recupera suma achitată ca despăgubire. De regulă, asiguratorii RCA contestă pretențiile celor Casco și acceptă să plătească doar o sumă mai mică, tocmai din cauza modului diferit de calcul al uzurii autovehiculului avariat, iar litigiul ajunge în justiție.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole