joi, mai 23, 2024
AcasăLegislațieProgramul Rabla 2014 a contabilizat 1.462 de vouchere rezervate, într-o singură săptămână

Programul Rabla 2014 a contabilizat 1.462 de vouchere rezervate, într-o singură săptămână

Programul Rabla 2014 a pornit cu dreptul. Reprezentanții Ministerului Mediului anunță un bilanț încurajator de 1.462 vouchere rezervate, după numai o săptămână de la startul ediției din acest an.

Potrivit datelor contabilizate de Administraţia Fondului de Mediu, 1.421 de rezervări au fost deja validate la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, 3 se află în curs de verificare, iar alte 38 de dosare au fost respinse. La momentul redactării acestui articol, mai puteau fi accesate 15.538 de vouchere, dintr-un total de 17.000, dedicate persoanelor fizice.

“Îmi doresc un program corect și transparent. Atât noi autoritățile, cât și beneficiarii, trebuie să putem ști la orice oră care este numărul tichetelor disponibile. Tocmai de aceea am decis, împreună cu colegii de la AFM, ca aceste informații să fie la dispoziția tuturor, în timp real, pe site-ul AFM”, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.

Potrivit ministrului, pentru a accelera procesul de verificare și aprobare a dosarelor depuse în Programul Rabla 2014, schimbul de informaţii dintre Administraţia Fondului de Mediu şi DRPCIV are loc de două ori pe zi.

Programul Rabla 2014 aduce modificări importante și dă celor care își casează mașinile uzate în schimbul unora noi libertatea de a se înscrie la orice dealer și la orice colector auto, indiferent de județ. Totodată, tichetele nu mai sunt distribuite în etape, ci vor fi toate disponibile odată cu lansarea programului. Anul acesta vor fi acceptate și mașini de 8 ani vechime, în timp ce valoarea unui tichet rămâne 6.500 de lei (circa 1.400 euro).

Marea noutate este reprezentată de înlocuirea voucherelor fizice, pe hârtie, cu tichete în format electronic, distribuite exclusiv în funcție de cererea din teritoriu și nu pe județe, direct proporțional cu vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială. Practic, tichetele vor putea fi accesate direct de dealerii auto dintr-o bază de date națională.

Solicitanții se pot înscrie la orice dealer, din orice județ, și pot preda mașina uzată la orice colector autorizat, indiferent de localitatea în care se află acesta. Singura interdecție privind migrația celor înscriși în Programul Rabla va fi legată de radierea automobilului vechi, aceasta fiind posibilă doar în județul în care este înmatriculat.

Cei care vor să îşi caseze vechea maşină, dar nu şi să cumpere o maşină nouă, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie să meargă de la început la dealer. Atunci când va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpără autoturismul.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole