luni, iunie 9, 2025
AcasăTest driveNissan Micra 1.2 Tekna (2011 - prezent)

Nissan Micra 1.2 Tekna (2011 – prezent)

Este evident faptul că segmentul B devine tot mai important pentru constructori. Nissan este unul dintre producătorii care în acest moment se laudă cu trei modele în acest segment: Micra, Juke și Note. Noul membru al familiei, Nissan Micra, a ajuns la a patra generație. Pot spune că am fost fanul celei de a doua generații, și probabil încă sunt. Ceva ce are legătură, probabil, cu faptul că îmi plac oldtimerele.

Istorie

Anul astă ne pregătim de o altă petrecere, au trecut 30 de ani de la lansarea lui Nissan Micra. Dar petrecerea va fi în octombrie, pentru că în octombrie 1982 se lansa prima generație Micra. Nissan Micra a debutat în 1982 pe piața japonează. A fost răspunsul celor de la Nissan la succesul înregistrat de Honda cu modelul City. Inițial, primii doi ani de producție, modelul s-a numit Datsun-Nissan Micra. Era perioada în care se făcea tranziția de la numele Datsun la Nissan. În Europa modelul a sosit în 1983. Prima generație s-a bucurat și de un model ceva mai special produs în 10.000 exemplare.

În 1988 Nissan a lansat Micra Superturbo/ Micra R, un model extrem de avansat din punct de vedere tehnic. Micuța bombă nipotă era echipată cu un propulsor de 930 cmc cu patru cilindri în linie care era supraalimentat cu ajutorul unui compresor mecanic și al unei turbine. Motorul dezvolta 110 CP la 6.400 rpm. Puterea era transmisă punții față prin intermediul unei cutii manuale cu cinci trepte, opțional se putea opta pentru o unitate automată cu trei rapoarte, și un diferențial cu alunecare limitată. Mai adăugăm la toate acestea o masă de 675 kg și construim imaginea unui mini hot hatch pur. Micra Superturbo încă este cea mai rapidă versiune produsă, accelera de la 0 la 100 km/h în 7,7 secunde și avea o viteză maximă de 180 km/h. Prima generație a ieșit din producție în decembrie 1992.

A doua generație a fost cea mai longevivă, fiind produsă timp de 11 ani, din 1992 până în 2003. În 1993 modelul a câștigat titlul European car of the Year, fiind primul model japonez care câștigă acest premiu. A fost produsă în cinci versiuni – cabriolet, hatchback cu trei și cinci uși, sedan și combi. În unele țări a fost oferită și o versiune de lux botezată Bolero. A treia generație a debutat în 2002 și fost produsă până în 2010. Au existat trei versiuni de caroserie: Coupe/Cabriolet și hatchback cu trei și cinci uși.

Design

Chiar dacă odată cu a treia generație putem bifa o schimbare majoră la capitolul design, totuși putem vorbi încă de o identitate vizuală a modelelor de-a lungul generațiilor. Scoatem din ecuație prima generație care era o sumă de linii drepte și unghiuri. Pentru unii noul model poate trece drept un facelift ceva mai amplu. Realitatea este cu totul alta. Din punct de vedere al designului bifăm o evoluție raportat la a treia generație. S-a dorit o continuitate din punct de vedere al designului, totuși anumite detalii amintesc de a doua generație, vezi desenul spoilerului față cu o priză de aer generos decupată sau grupurile optice spate care au renunțat la tema rotundă și au revenit la o dispunere orizontală a luminilor. Și linia pavilionului care nu mai coboară atât de mult spre spate și spatele mai vertical amintesc de a doua generație. Interiorul nu se abate de la pragmatismul japonez, materiale corecte și o bună calitate a asamblării pentru această clasă, totuși unele plastice sunt cam tari. Un model ”rotund” la exterior, plin de cercuri și la interior… de la forma gurilor de ventilație până la panoul de comandă al aerului condiționat și comenzilor dispuse pe volan… ai multe cercuri de contemplat și atins în habitaclul lui Micra. Totul contribuie la un aer jovial, vesel la interior, se potrivește unui model cu valențe urbane.

Confort

Modelul este construit pe o platformă nouă, Nissan a pus accent pe spațiu. Acest lucru va fi apreciat în mod cert de pasagerii din spate care acum au un spațiu bun la nivelul picioarelor, și de unul execelnt la nivelul umerilor și capului. Aici un plus este adus de linia pavilionului care nu mai plonjează atât de agresiv spre spate precum la a treia generație. Poziția la volan este ușor înaltă, iar șezutul este ceva cam mic, lucru ce poate fi ușor inconfortabil la drum lung. În altă ordine de idei, tot mai mulți constructori aleg această poziție înaltă la volan pentru că obligă indirect la o poziție corectă la volan, lucru ce conduce la o protecție mai bună în caz de accident oferit de cuplul centură de siguranță – airbag. Micra vine în echiparea de bază echipată cu volan reglabil pe înălțime, computer de bord, geamuri electrice față, aer condiționat manual, conectivitate bluetooth.

În premieră pentru această clasă, Nissan oferă opțional pentru Micra sistemul Park Assist. Nu parchează singură, dar oferă consultanţă. Sistemul este activat prin intermediul unui buton amplasat în stânga volanului, apoi, prin intermediul semnalizării, se anunţă pe ce parte se caută loc de parcare – dreapta sau stânga. Apoi se rulează cu până la 25 km/h. În momentul în care maşina a descoperit un loc unde încape, îşi anunţa proprietarul, dar o face în trei stagii. Ecranul indică OK, dacă spaţiul este cu 100 cm mai mare decât lungimea maşinii, DIFFICULT dacă este cu 60 – 99 cm mai mare decât lungimea maşinii şi NOT ADVISED, dacă este mai mare decât lungimea maşinii cu maxim 60 cm. Versiunea avută la test era echipat cu acest sistem, singura problemă este gradul de civilizație al partenerilor din trafic. Nu vei fi iertat dacă rulezi cu 25 km/h pe o străduță unde viteza este limitată la 30 km/h. Poți înregistra un hit audio al verii din corul de claxoane. Așadar o opțiune bună, dar ușor inutilă pe la noi. Portbagajul are un volum de 265 litri şi poate ajunge prin rabatarea banchetei la 1.132 litri.

Funcționalitate

La bordul lui Micra impresionează plăcut spațiul și faptul că nu ești invadat de comenzi. Comenzile sunt generos dimensionate, pot fi ușor accesate. Nivelele superioare de echipare includ și un touchscreen, sistem de navigație, posibilitatea vizualizării agendei telefonice pe ecranul sistemului infotainment. La capitolul spații de depozitare micuța niponă stă bine, chiar există un spațiu ingenios creat în șezutul scaunului dreapta față.

Performanțe

Așa cum am menționat, a patra generație Nissan Micra este construită pe o platformă nouă. Sub capotă avem un propulsor nou de 1.2 litri. Cine ar fi tentat să creadă că este vorba de același propulsor care se află și sub capota unui Renault Twingo se înșeală. Propulsorul oferit de francezi are patru cilindri în linie în timp ce noua motorizare de pe Micra are trei cilindri. Un agregat de 1.198 cmc care dezvoltă 80 CP la 6.000 rpm și 110 Nm la 4.000 rpm. La lansarea noii generații, oficialii Nissan au lăudat acest nou propulsor, în special consumul extrem de scăzut al acestuia. Chiar dacă vorbim despre un model cu o masă mai mică de 1.000 kg, totuși un propulsor pe benznă aspirat să promită consum similar cu al unui propulsor diesel? Și așa a venit prima provocare.

Am evadat cu Micra din oraș și am verificat consumul extraurban. Fără a forța nota dar nici nu a exagera cu stilul economic de condus am descoperit după aproape 100 km un consum mediu mai redus decât cel indicat de constructor. Nissan spune 4,3 litri extraurban, noi am scos 4,1 litri. Apropo, și modelul era nou, avea 1.000 km rulați. Versiunea avută la test era echipată cu o cutie manuală cu 5 trepte. Apoi am purces să verificăm adevărul urban. Nissan comunică un consum mediu de 6,1 litri. Aici noi am obținut un consum mediu de 7,5 litri. Totuși o valoare bună dacă ne raportăm la condițiile ideale în care constructorii fac testele de consum. Dar poate cel mai plăcut aspect al acestei motorizări este faptul că este plină de viață. Propulsorul oferă resurse încă de la turații joase, și devine ușor isteric pe măsură ce urcă în ture. Cu acest propulsor, care de altfel pentru moment este singurul disponibil pentru Micra, modelul ajunge la 100 km/h în 13,7 secunde și are o viteză maximă de 170 km/h.

Manevrabilitate

O platformă nouă, un șasiu nou… totul gândit pentru a oferi o manevrabiliate cât mai bună în mediul urban. În trafic urban, nu ai nevoie de mulţi kilometri pentru a descoperi manevrabilitatea modelului. Micra se laudă cu cea mai mică rază de bracaj din clasă, 4,65 metri. Suspensia față este independentă, tip McPherson, iar pe spate s-a optat pentru arcuri elicoidale și bară de torsiune. Astfel s-a salvat spațiu pentru un volum mai generos al portbagajului. Sistemul de frânare este compus din discuri ventilate față și tamburi pe puntea spate. Frânele dau încredere, dozarea în pedală nu necesită perioadă de acomodare, iar în cazul unei frânări de urgenţă de la viteze superioare, modelul are o bună stabilitate pe traiectorie. Direcția este precisă și suficient de ușoară pentru a nu incomoda în trafic urban la manevre efectuate la viteze reduse. Suspensiile vin cu o setare care să favorizeze confortul, prin urmare ceva sesiuni sportive pe drumuri virajate aduc şi un ruliu destul de amplu al caroseriei.

Tehnologie

Nissan se laudă cu noul propulsor care în viața reală se dovedește economic în condițiile în care oferă resurse suficiente. Bifăm și sistemul Park Assist care îți spune dacă ai loc să parchezi mașina. În versiunea de vârf Micra este unul din modelele din segmentul B extrem de bine echipate. Mai notăm opțiunea de a alege între o cutie manuală cu cinci rapoarte și una automată CVT.

Siguranță

Nissan Micra a fost la EuroNCAP în 2010 și a obținut patru stele. Oferă un grad de protecție pentru adulți de 84, pentru copii de 79 iar pentru pietoni de 58. Este echipată cu ABS, EBD – distribuția electronică a forței de frânare, ESP, airbag-uri frontale și de tip cortină, sistem ISOFIX.

Concurență

Viața în segmentul B este destul de grea, Nissan atacă această clasă cu trei modele. Juke deja se poate numi un succes pe piața românească, Note visează deja la modelul care îl va înlocui și al cărui preview l-am putut admira la salonul de la Geneva sub forma conceptului Nissan Invitation. Așadar Micra luptă cu Skoda Fabia, Ford Fiesta, Renault Clio, Chevrolet Aveo, Citroen C3, Fiat Punto, Hyundai i20, Kia Venga, Mazda2, Mitsubishi Colt. Modelul nipon are un preț de bază de 11.500 euro, iar prin programul de reînnoire a parcului auto poate fi achiziționată cu 6.850 euro cu TVA inclus plus trei prime de casare.

Costuri

Nissan Micra are un preț de bază de 11.500 euro cu TVA inclus. Veriunea superioară de echipare, Acenta, are un preț de bază de 12.500 euro. Cine dorește cutie automată mai trebuie să scoată din buzunar 1.500 euro. Dar tot la 14.000 euro poți achiziționa versiunea de top, Tekna, dar cu unitatea manuală ci cinci trepte. În versiunea de bază modelul este echipat destul de bine, Nissan oferă ESP, 6 airbag-uri, aer condițioat, radio CD, conexiune hands-free prin bluetooth, computer de bord… Un alt atuu al modelului ar fi costurile reduse de exploatare.

Concluzie

Un model cu o linie cuminte, ușor feminină. Cu un singur propulsor în ofertă, dar unul care oferă satisfacții atât din punct de vedere al resurselor oferite cât și al consumului. Echiparea este foarte bună pentru această clasă, chiar în versiunea de bază. Manevrabilitate extrem de bună, o plăcere în trafic urban. Poate singurul minus ar fi lipsa unui agregat diesel din ofertă.

Istoric 9,5

Design 8

Confort 9

Funcționalitate 9,5

Performanțe 9,5

Manevrabilitate 10

Siguranță 8,5

Tehnologie 9,5

Concurență 8,5

Costuri 9

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole