marți, august 9, 2022
AcasăCredite/LeasingBNR: Creditele au scăzut, deoarece băncile au înăsprit condițiile

BNR: Creditele au scăzut, deoarece băncile au înăsprit condițiile

Finanțatorii au înăsprit condițiile din normele de creditare a populației, atât la creditele de consum cât și la cele garantate cu ipoteci imobiliare, arată ultimul sondaj trimestrial efectuat de BNR în rândul celor mai mari zece institții de pe piață. Băncile anticipau că vor și mai selective în viitor. “Instituțiile de credit anticipează continuarea tendinței de înăsprire și în trimestru al doilea al acestui an”, se precizează în documentul publicat de banca centrală.

Termenii creditării s-au înăsprit semnificativ pe segmentul creditelor de consum din cauza reducerii scadențelor maxime, a micșorării ponderii maxime a valorii ratelor în venitul lunar, dar și din cauza modificării altor factori, potrivit sondajului realizat de banca centrală. O parte dintre modificări au fost determinate de implementarea ultimului regulament al BNR privind creditarea persoanelor fizice. Noua reglementare obligă băncile să reducă la maximum cinci ani creditele de consum, inclusiv pe cele care sunt garantate cu proprietăți imobiliare. Limitarea vizează și creditele auto în condițiile în care acestea sunt garantate cu automobilele achiziționate.

Cerere mai scăzută

Mult mai important, cererea de credite de consum s-a contractat în primele trei luni ale acestui an. “Cererea pentru creditele de consum s-a situat pentru al treilea trimestru consecutiv în teritoriu negativ, pe fondul diminuării solicitărilor pentru credite de consum garantate cu ipoteci, cât și pentru carduri de credit. Pe termen scurt, băncile prognozează o contracție suplimentară a cererii pentru creditele de consum, pe fondul diminuării cererii pentru creditele de consum garantate cu ipoteci”, arată sondajul BNR. Pentru segmentul cardurilor de credit, băncile anticipau o creștere moderată a cererii pe parcursul celui de al doilea trimestru al acestui an.

Sondajul este realizat trimestrial de către banca centrală, în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Acesta are la bază un chestionar care este transmis primelor zece bănci de pe piață pe segmentul creditării companiilor și populației. Cele zece instituții dețin cumulat o cotă de piață de 80 pe segmentul creditării.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock