sâmbătă, mai 17, 2025
AcasăTest driveJeep Wrangler - 2.8 litri CRD face-lift (2007 - prezent)

Jeep Wrangler – 2.8 litri CRD face-lift (2007 – prezent)

Unul dintre puținele automobile off-road de pe piața europeană, dar și unul dintre cele mai emblematice pentru istoria automobilului, Jeep Wrangler se întoarce în fața publicului european prin intermediul unei noi rețele de dealeri, dar și într-o versiune revizuită pentru 2012.

Jeep este tot ceea ce a mai păstrat grupul Fiat pe piața europeană din mărcile Chrysler. Dacă în cazul celorlalte branduri, Chrysler și Dodge, deciziile sunt discutabile – în absența argumentului suprem care să susțină cea mai bună soluție – în privința mărcii Jeep era aproape imposibil să ignore notorietatea și evidențele. Jeep rămâne cel mai vechi și mai titrat brand de automobile off-road, iar Wrangler una dintre cele mai cumpărate și râvnite, în același timp, mașini premium din lume.

Istorie

Istoria sa este fascinantă și are nevoie de paginile unei cărți pentru a fi relatată cu detalii. Mai întâi de toate nu putem să omitem faptul că numele său a fost transformat în limba română într-un substantiv comun, asemenea lui “adidas” sau “xerox”, ca urmare a semnificației puternice pe care această marcă o are în conștiința și cultura noastră (și nu doar a românilor, ci a populației din mai multe țări europene, vezi Franța, de exemplu). Numele Jeep provine el însuși dintr-un substantiv comun, a cărui origine se pierde printre legende. În documentele oficiale, în 1942, “jeep” era definit ca un vehicul de teren 4WD pentru recunoaștere sau alte servicii militare. Unul din codurile folosite pentru producerea modelului Willys (de către cei de la Ford, sub licență) era GPW, de unde și prescurtarea în jargon gee-pee. Se pare că soldații au fost cei care au făcut ca acest termen să devină familiar, fiind făcută, potrivit unora, o asociere cu personajul “Eugene The Jeep” din benzile desenate cu Popeye Marinarul, unde Jeep era un animal venit dintr-o lume “în patru dimensiuni”. Automobilul în sine are ca strămoș primar vehiculul Willys MB (1941) produs pentru armata SUA, creat apoi și în versiune civilă, Willys CJ. În 1943, cei de la Willys au cerut înregistrarea mărcii Jeep, iar dreptul de utilizare exclusivă le-a fost acrodat în 1950, după terminarea războiului, deoarece nici un alt producător nu mai fabrica la acel moment vehicule “jeep”.

Codul CJ a fost păstrat în denumire până în 1984, toate versiunile sale bucurându-se de succes și reprezentând unele dintre cele mai populare mijloace de deplasare pentru americani. După mai multe modificări în rândul proprietarilor mărcii, Jeep a lansat în 1987, o platformă nouă (YJ) și numele de model Wrangler, cu un design asemănător, performanțe off-road similare, dar cu tehnologii noi. La scurt timp după lansare, marca a fost cumpărată de Chrysler. Printre versiunile de succes ale acestui model se numără Renegade, care a devenit celebră cu ajutorul lui Lorenzo Lamas și a serialului cu același nume. După platforma TJ (1997 – 2006), actuala generație poartă numele de cod JK, fiind lansat în 2007. În 2010 a fost prezentat în premieră face-liftul acestui model, prima schimbare din epoca Fiat a lui Wrangler.

Design și dotări

Designul noului model este la fel de fermecător ca acum 25 de ani sau, de ce nu?, ca acum 70 de ani. Elementele pe care se bazează (alura de tip militar, proporțiile Renegade, caroseria soft-cabrio) fac din Wrangler același automobil desirabil, care inspiră deopotrivă atitudine spartană și multă distracție. Ceea ce aduce nou modelul 2011 este hard-top-ul în culoarea caroseriei, pentru versiunea Sahara, testată de noi, un interior complet schimbat, conexiuni USB și Bluetooth, comenzi pe volan și altele. De asemenea, noi tehnologii opționale sau standard, precum navigația, Start-Stop, Hill Start Assist sau ESC, sunt disponibile.

Ca opțiune pentru echipările superioare, pachetul de acoperișuri pânză plus hard-top (circa 2.000 euro) este o soluție excelentă pentru cei care vor să beneficieze de ambele variante, câte una pentru fiecare sezon. Problema apare doar în momentul montării/ demontării lor, operațiunea nefiind tocmai una la îndemâna unui singur om și necesitând un algoritm oarecum anevoios.

Interiorul versiunii testate este comparabil cu cel al unui SUV european peste medie și puține detalii mai amintesc de habitaclul spartan al vechilor generații. Cu toate acestea spațiul rămâne restrâns, mai ales pe bancheta spate, așa cum se întâmplă la orice cabrio. Toate aceste mici imperfecțiuni sunt uitate însă instantaneu când mașina este decapotată, iar senzația de libertate pe care ți-o transmite se înzecește. Senzația este multiplicată apoi de reacțiile celor de pe stradă, reacții pe care le-am mai întâlnit la foarte puține autoturisme.

Performanțe

Motorul 2.8 litri diesel este marele câștig al lui Wrangler, pentru piața europeană, așa cum este Pentastar (V6 3.6 litri) pentru SUA. Creat special pentru Jeep de VM Motori, are 200 CP și un cuplu maxim de 460 Nm (cu cutie automată) și este o versiune îmbunătățită a celui utilizat în perioada DaimlerChrysler. Deși nu este cel mai performant motor diesel din segmentul său, acesta reușește să pună în valoare calitățile off-road ale mașinii, fiind în același timp eficient pentru rularea pe șosele și mai ales în oraș. La test a fost acompaniat de o cutie automată, care la rândul ei este dublată de cutia de transfer tipică unui vehicul off-road. Comenzile se fac mecanic, maneta având tradiționalele cuplaje 2WD High/4WD High și 4WD Low. Comportamentul dinamic al mașinii este caracterizat de un zgomot mare, chiar și cu hard-top-ul instalat, și de suspensia rigidă, adică exact trăsăturile apreciate la un off-roader. După un test care nu poate fi considerat nici pe departe exhaustiv, putem spune că Wrangler își păstrează locul în panoplia automobilelor speciale. Prețul de bază în showroom-urile Autoitalia, cea care importă de anul acesta marca Jeep în România, este de 31.500 de euro.

Articolul precedent
Articolul următor
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole