Prezent la dezbaterea publică organizată de Ministerul Mediului pe tema noii taxe auto, directorul general al Automobile Dacia, Jérôme Olive, a solicitat dublarea coeficienţilor de calcul pentru maşinile Euro 3 şi Euro 4 faţă de valorile cuprinse în actualul proiect de ordonanţă.
“Timbrul de mediu va genera o scădere masivă a vânzărilor de maşini noi Euro 5, modele în care, atât noi, cât şi celelalte companii auto, au investit sume importante. În plus, vehiculele diesel Euro 3 şi Euro 4 sunt foarte poluante. Pe lângă dioxidul de carbon, ele emit particule şi hidrocarburi.”, a declarat Jérôme Olive.
Măsura care ar proteja, teoretic, vânzările de autoturisme noi îi va afecta, însă, direct pe foştii clienţi Dacia, cele câteva sute de mii de români care au achiziţionat modelele produse la Mioveni între 2004 şi 2007, fără să plătească taxa de primă înmatriculare. În total, Dacia a vândut pe piaţa locală peste 500.000 de modele Euro 3 şi Euro 4 din gama Logan şi Sandero, 300.000 dintre acestea fiind înmatriculate înainte de 2007. Proiectul noului timbru de mediu prevede deja valori absurde pentru aceste maşini, iar dublarea coeficienţilor de calcul nu ar face altceva decât să blocheze complet vânzarea modelelor afectate. Practic, la revânzarea unui Logan 1.4 din 2005 ar trebui achitat un bir de aproximativ 1.800 de euro, în varianta propusă de Guvern, şi 3.600 de euro, în cea solicitată de Dacia.
Îngrijorat de impactul timbrului de mediu asupra pieţei auto, Jérôme Olive merge chiar mai departe şi prevesteşte un viitor sumbru pentru vânzările Dacia pe plan local şi, indirect, pentru angajaţii uzinei de la Mioveni.
“Declinul pieţei de maşini noi va genera o scădere semnificativă a activităţii uzinei Dacia, reducere care ar putea duce inclusiv la diminuarea numărului de angajaţi de la Mioveni, fiind vorba de câteva sute, sau chiar mii de locuri de muncă.”
Proiectul noii taxe auto, redenumită timbru de mediu, se află în dezbatere publică, ordonanţa nefiind încă adoptată de Guvern. Potrivit Ministrului Mediului, Rovana Plumb, forma finală va fi aprobată luna viitoare.
UPDATE: 28.01.2012
Renault România revine asupra mesajului transmis vineri de şeful Dacia, Jérôme Olive, nuanţând poziţia oficială a Grupului privind timbrul de mediu.
“Considerăm că principiile noului proiect de lege privind timbrul de mediu sunt în direcția cea bună și permit descurajarea importului masiv de vehicule de ocazie ale căror caracteristici tehnice pot avea, în timp, un impact incalculabil asupra mediului, a traficului rutier și a industriei auto din România.
Cu toate acestea, considerăm că proiectul poate fi îmbunătățit și dorim să propunem două modificări:
1. Introducerea unui prag minim pentru taxa actuală aplicată vehiculelor Euro 2, Euro 1 şi non-Euro pentru a frâna importurile de maşini de ocazie foarte uzate, poluante şi care pun în pericol siguranţa rutieră.
2. În cazul vehiculelor Diesel Euro 3 şi Euro 4, sugerăm să se evite scăderea prea mare a valorii timbrului față de taxa actuală întrucât acest lucru ar conduce la creşterea puternică a importurilor de maşini de ocazie diesel poluante în materie de emisii de oxizi de azot, de hidrocarburi şi de particule, care sunt vectori de poluare la fel de importanţi ca CO2.
În plus, considerăm că introducerea noului timbru de mediu trebuie să fie însoţită de măsuri specifice pentru vehiculele înmatriculate în România înainte de 2007, măsuri care să favorizeze înnoirea acestora.“