marți, august 9, 2022
AcasăLegislațieTaxa auto din 2012, declarată ilegală de Curtea de Justiției a UE

Taxa auto din 2012, declarată ilegală de Curtea de Justiției a UE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat taxa auto, din perioada ianuarie 2012 – martie 2013, contrară legislației europene. Decizia obligă instanțele din România la returnarea banilor încasați de administrație în această perioadă. Informația a fost publicată de Hotnews.ro, care se află în posesia deciziei. Dosarul poate fi studiat în arhiva Curții de Justiție.

Pe rol au fost două cauze cu același obiect, una de la Sibiu, alta de la București, ambele inițiate în urmă cu un an de instanțe românești care au cerut punctul de vedere al Curții. Cele două cauze au fost conexate iar decizia spune că:

“Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea naţională în discuţie în litigiile principale, prin care un stat membru aplică autovehiculelor o taxă pe poluare care este astfel stabilită încât descurajează punerea în circulaţie, în acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa
naţională.”

Motivul pentru care Legea (și implicit taxa auto percepută) a fost declarată contrară legislației UE este dat, în principal, de OUG 1/2012, care a suspendat efectele legii pentru mașinile deja înmatriculate în România. Din acest motiv, taxa de poluare a fost discriminatorie, fiind descurajată achiziția și înmatricularea dintr-un alt stat membru. Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene confirmă ceea ce era evident la data la care a fost emisă OUG 1/2012, inițiată de ministrul Mediului dela acea vreme, Laszlo Borbely. Guvernul României va terbui să găsească resurse pentru restituirea acestei taxe, deoarece judecătorii din toate instanțele românești sunt obligați să se conformeze deciziei Curții de Justiției a Uniunii Europene.

Actuala formă a taxei, denumită timbru de mediu, nu face obiectul acestui dosar, deoarece ea a fost introdusă de o altă lege, sub o altă denumire. La Curtea de Justiției a UE se află pe rol un alt dosar care vizează această taxă, însă șansele ca ea să fie declarată ilegală sunt foarte mici.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock