duminică, iunie 23, 2024
AcasăLegislațieNoua acciză pe carburanţi intră în vigoare de la 1 aprilie

Noua acciză pe carburanţi intră în vigoare de la 1 aprilie

Noua acciză pe carburanţi va intra în vigoare de la 1 aprilie. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, care susţine că noua taxă nu va mai fi amânată, indiferent de poziţia preşedintelui Traian Băsescu sau de cea a delegaţiei FMI.

Premierul nu exclude varianta majorării noii accize pe carburanţi, înainte ca aceasta să intre, propriu-zis, în vigoare. Astfel, Guvernul ar acoperi pierderile suferite în cele patru luni în care nu a putut colecta banii proveniţi din birul pe carburanţi.

Potrivit proiectului actual, acciza va avea o valoare de 7 eurocenţi – echivalentul a aproximativ 31 bani – şi va fi inclusă în preţul fiecărui litru de benzină sau motorină comercializat pe teritoriul României. Cuantumul exact în lei va fi actualizat în permanență, în funcție de rata inflației, ceea va duce, inevitabil, la accentuarea volatilității prețurilor benzinei și motorinei.

Iniţial, sumele colectate cu ajutorul noii taxe urmau să intre într-un fond special, dedicat proiectelor de extindere și reabilitare a infrastucturii rutiere. Premierul anunţa, însă, pe 12 ianuarie, că amânarea accizei pe carburanţi ar putea aduce rectificări negative ale bugetului şi ar afecta cheltuielile planificate pentru domenii care nu ar avea, teoretic, nicio legătură cu noul bir.

“(…) dacă nu se aplică (taxa pe carburanţi – n.r.), atunci trebuie să renunţăm la altceva. Cred că e o soluţie care afectează pe destul de puţini oameni şi pe care o putem folosi pentru a face bine în sănătate, educaţie, autostrăzi”, a declarat Victor Ponta.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole