marți, aprilie 1, 2025
AcasăTest driveMazda6 - 2.2 CD175 SKYACTIV Revolution (2012 - prezent)

Mazda6 – 2.2 CD175 SKYACTIV Revolution (2012 – prezent)

Noua Mazda6 primeşte o binemeritată infuzie de stil şi tehnologie. Top-modelul brandului nipon mizează totul pe cartea eficienţei SkyActiv, un angajament tehnologic serios ce implică reducerea masei totale, a consumului şi a emisiilor poluante, dar şi creşterea performanţelor şi îmbunătăţirea comportamentului rutier.

Primele teste locale pentru presă ne-au dat ocazia să testăm îndelung apreciatul diesel de 2,2 litri, în declinarea sa de top, capabilă să dezvolte 175 CP. Echipată cu o transmisie manuală cu şase trepte, aceasta va fi, cel mai probabil, şi cea mai cerută versiune pe plan local.

Istoric

Încă de la apariţia primei generaţii, Mazda6 a fost apreciată pentru caracterul său sportiv, uşor extrovertit, şi calitatea de top. Dinamica reuşită a maşinii nu era susţinută însă şi de design, liniile simple şi elegante ale exteriorului fiind considerate prea banale pentru a cuceri imaginaţia pretenţioasei clientele europene.

În aceste condiţii, Mazda6 nu a reuşit niciodată să se bucure de succesul pe care îl merita, prezenţa sa relativ ştearsă ţinând-o departe de podiumul vânzărilor din clasa medie.

Design

Dar să revenim în zilele noastre, un prezent în care noua Mazda6 îşi propune să dea o lecţie de sex-appeal rivalilor săi europeni, aruncând în lupta pentru supremaţia clasei medii una dintre cele îndrăzneţe caroserii din segment. Inspirată parcă de silueta unui ghepard, Mazda6 face, în sfârşit, cinste spiritulului sportiv al mărcii din Hiroshima şi ne încântă privirea cu proporţii fine ce amintesc de curentul coupe-urilor cu patru portiere. Surprinzătoare sunt şi cele trei linii arcuite ce definesc linia mediană a maşinii, dar şi pasajele extrem de proeminente ale roţilor, puse în valoare de jantele superbe de 19 inci, demne de un show-car. Luneta puternic înclinată şi montanţii frontali împinşi mult spre spate afectează, însă, parţial vizibilitatea, concesie făcută de dragul designului extravagant.

Confort

Graţie unui ampatament generos de 2,83 metri şi a uneia dintre cele mai mari lungimi din segment (4,87 metri), noua Mazda6 oferă un habitaclu deosebit de aerisit. În Mazda6 se stă comod atât în faţă, cât şi în spate, spaţiul pentru cap şi genunchi fiind generos dimensionat, în ciuda liniei extrem de arcuite a plafonului. Singurul rival care se poate lăuda cu un interior puţin mai încăpător este Skoda Superb. Scaunele cu reglaj electric pe şase direcţii oferă o susţinere laterală excelentă, fără să fie incomode, iar şoferii cu o înălţime peste medie vor avea senzaţia că sedanul nipon a fost croit special pentru ei, poziţia la volan fiind aproape perfectă.

Funcționalitate

Arhitectura interiorului a fost preluată, aproape în întregime, de la SUV-ul CX-5. Ambianţa monotonă şi culorile reci, deloc contrastante, alese pentru elementele de finisare, fac notă discordantă cu exteriorul atletic şi exuberant, singurul detaliu care înveseleşte, parţial, atmosfera fiind ornamentul roşu, cu iz sportiv, prezent pe consola centrală. În dulcele stil Mazda, funcţionalitatea este, însă, fără reproş. De la instrumentele de bord mari şi lizibile, până la comenzile clare, bine delimitate ale climatizării şi sistemului audio, totul contribuie la obţinerea unei senzaţii de lucru solid şi bine gândit, tipic nipon.

Touchscreenul de 5,8 inci al centralei HMI este, totuşi, prea mic pentru un sedan cu pretenţii din clasa medie, majoritatea concurenţilor şi chiar modele mai noi din segmenul compact oferind ecrane mai generoase, de 7 sau chiar 8 inci. Meniul putea fi şi el mai intuitiv, iar alternarea comenzilor tactile cu cele clasice, acţionate prin intermediul unui bloc de butoane situate la baza consolei centrale, lângă levierul cutiei de vitete, poate pune ceva probleme de acomodare unui şofer nefamiliriazat încă cu sistemele maşinii. Sistemul de navigaţie furnizat de TomTom costă doar 500 de euro atunci când este comandat împreună cu maşina şi 700 de euro dacă este instalat separat, după livrarea acesteia.

Portbagajul de 489 de litri, suficient pentru nevoile zilnice ale unui familii tinere, nu este cel mai generos din segment. În schimb, modularitatea este foarte bine pusă în scenă, pentru a plia complet spătarul banchetei fiind nevoie de o singură mişcare. Rabatarea se face direct din portbagaj, cu ajutorul unei manete uşor de acţionat, parte a sistemului Karakuri, prezent şi pe CX-5.

Performanțe

Cu un raport de compresie record de 14:1, tipic unui motor de turaţie pe benzină, dieselul de 2,2 litri şi 175 CP satisface deja normele de poluare Euro 6 şi nu este doar unul dintre cele mai silenţioase şi rafinate propulsoare din segment, ci şi unul dintre cele mai vivace, cuplul generos de 420 Nm fiind livrat extrem prompt, încă de la 2.000 rpm. În plus, motorul funcţionează atât de lin, încât de multe ori te întrebi dacă nu cumva sistemul start/stop a tăiat alimentarea fără să ştii. Graţie celor două turbine montate în serie, puterea este dezvoltată uniform, pe întreaga plajă de turaţii, iar motorul se plafonează extrem de sus, peste 5.500 rpm, caracteristică inedită pentru un diesel. Pragul de 100 km/h este atins fără probleme încă din treapta a doua, etajarea relativ lungă a cutiei presupunând retrogadări ceva mai dese în cazul acceleraţiilor viguroase. Pedalele nu foarte rigide surprind plăcut şi sunt setate parcă pe gustul europenilor.

Mazda ne-a dovedit încă o dată că eficienţa tehnologiilor SkyActiv nu este un simplu truc de marketing. Sistemul start/stop şi cel de regenerare a energiei la frânare i-Eloop şi-au făcut cu brio treaba, consumul mediu obţinut în urma testului organizat pe ruta Bucureşti-Târgovişte şi retur fiind de 5,5 l/100 km (doar 1 litru peste consumul oficial), valoare excelentă pentru un sedan impozant, lung de aproape 5 metri.

Singurul minus rămâne cilindreea relativ ridicată, de 2,2 litri, situată peste media unui segment dominat de motoare de maximum 2 litri. Aceasta atrage taxe şi impozite ridicate, tribut ce merită, însă, plătit având în vedere performanţele mai mult decât onorante pentru spiritul sportiv al mărcii şi consumul extrem de redus.

Manevrabilitate

De îndată ce deschizi uşa nefiresc de uşoară a şoferului şi păşeşti în interiorul noii Mazda6 te întrebi dacă avantajul greutăţii reduse a maşinii se reflectă cu adevărat în comportamentul său dinamic. Răspunsul este DA. Din spatele volanului, Mazda6 pare mai mică şi infinit mai agilă decât ne-ar lăsa să credem, la prima vedere, gabaritul său impozant. Ţinuta de drum este sigură şi neutră, inclusiv la limită, în virajele abordate în forţă, iar sistemul ESP intervine discret, doar atunci când este 100 nevoie de el. Frânele dozate impecabil au funcţionat ireproşabil, nefiind puse în dificultate nici măcar de solicitările ceva mai bruşte ale pedalei. Am fost plăcut surprinşi de direcţia electrică, mai precisă şi mai incisivă decât cea a SUV-ului CX-5.

Drumurile cariate din Târgovişte ne-au dat ocazia să testăm şi nivelul real de confort oferit de trenul de rulare. Contrar primei impresii, suspensia setată destul de sportiv nu este atât de fermă încât să strice buna dispoziţie a pasagerilor. Mazda a reuşit să atingă un echilibru surprinzător de bun între dinamică şi supleţe. Rămâne de văzut cum se comportă modelele cu jante de 19 inci (standard pe nivelul de top Revolution), indisponibile pe modelul de test, echipat cu cauciucuri de iarnă de 17 inci.

Siguranță/Tehnologii

Nivelul de top Revolution aduce o colecţie completă de tehnologii avansate de ultimă oră precum sistemul RVM de monitorizare a unghiurilor moarte, avertizarea la părăsirea involuntară a benzii de rulare LDW, pilotul automat adaptiv sau Smart City Brake Support (ambele doar pentru versiunile cu cutie automată). Sistemul frânează automat la întâlnirea unui obstacol, la viteze de deplasare de maximum 30 km/h, evitând, astfel, un impact iminent. O altă noutate este sistemul i-ELOOP, oferit în premieră absolută pe un model de serie. Acesta se foloseşte de serviciile unui capacitor pentru a înmagazina energia rezultată în timpul frânării şi a alimenta diverşi consumatori precum climatizarea sau sistemul audio. Capacitatea maximă de încărcare este atinsă în 7-10 secunde, durata estimativă a unei decelerări uzuale.

Costuri/Concurență

Modelul testat, Mazda6 CD175 SKYACTIV, în echiparea de vârf Revolution (singura disponibilă pentru dieselul de top), costă 29.890 de euro cu TVA, cu doar 400 de euro mai mult decât varianta de 150 CP. Pentru versiunea cu cutie automată, clienţii sunt nevoiţi să mai scoată din buzunar încă 3.300 de euro. Diferenţa va îmbogăţi însă lista de echipamente standard cu pilotul automat adaptiv sau sistemul de frânare automată şi evitare a coliziunilor iminente SCBS. Preţurile de listă pornesc de la 21.690 de euro, noul model fiind practic mai ieftin decât predecesorul său. Pentru cel mai accesibil diesel, CD150 Emotion, socotelile pornesc de la 23.690 de euro.

Versiunile Revolution sunt echipate cu jante din aliaj de 19 inci, centrală de comandă multimedia HMI cu touchscreen de 5,8 inci, faruri bi-xenon adaptive, tapiţerie din piele (neagră sau albă), scaune faţă încălzite, senzori de lumină şi ploaie, cameră pentru marşarier şi sistem audio Bose cu 11 boxe. Singurele opţionale sunt sistemul de navigaţie şi vopseaua metalizată.

Cei mai apropiaţi concurenţi par să fie Ford Mondeo şi Honda Accord. Limuzina niponă oferă însă doar 150 CP (2.2 i-DTEC Elegance) şi costă 27.268 de euro. Modelul american poate fi comandat în două versiuni cu puteri relativ similare bagajului de resurse al noii Mazda6: 2.0 TDCi/163 CP/Titanium (27.950 de euro) şi 2.2 TDCi/200 CP/Titanium (28.950 de euro). Skoda Superb 2.0 TDI/170 CP, în echiparea de top Elegance, este cotată la 29.612 euro.

Dacă la prima vedere preţul modelului de top Revolution pare ridicat, colecţia generoasă de dotări standard compensează, de fapt, această impresie şi transformă noua Mazda6 într-o ofertă demnă de o poziţie fruntaşă pe lista scurtă de cumpărături a clienţilor aflaţi în căutarea unui sedan din clasa medie.

Concluzii

Noua Mazda6 revoluţionează clasa medie prin sportivitate şi eficienţă, cucerindu-şi clientela prin liniile superbe ale caroseriei cu iz de coupe. Tehnologiile SkyActiv garantează un consum extrem de redus, dar şi o agilitate de invidiat, totul graţie celei mai mici greutăţi din segment şi a unui coeficient aerodinamic de top. Dieselul incredibil de rafinat şi vivace suprinde prin liniaritate şi elasticitate, amintind de comportamentul unui motor de turaţie pe benzină.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole