autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mie, iun. 20th, 2012

Google Maps: Informaţii în timp real din trafic, pentru Bucureşti şi autostrăzi

Şoferii care se avântă în “jungla” traficului din Capitală au, începând de astăzi, un “copilot” virtual, ce le poate spune în orice moment cum se circulă într-o anumită zonă şi pe ce străzi să meargă, astfel încât să ajungă cât mai eficient la destinaţie. De asemenea, “gadget”-ul funcţionează şi pe autostrăzile din România.

“Copilotul” se numeşte Google Maps Live Trific, fiind cunoscut, de mai mult timp, în majoritatea ţărilor din Occident. Începând din 20 iunie 2012, serviciul a fost însă extins de Google pentru România (deocamdată, pentru Bucureşti şi autostrăzi), Belarus, Estonia, Letonia, Mexic, Peru, Romania si Africa de Sud, putând fi accesat gratuit de orice posesor de smartphone cu conexiune la Internet sau din faţa calculatorului.

Accesarea serviciului este foarte simplă, fiind suficientă intrarea în aplicaţia Google Maps, în cazul smartphone, sau, pe calculator, deschiderea unei ferestre a browser-ului de Internet cu adresa “maps.google.ro”. Apoi, bifaţi opţiunea “Trafic” şi, în câteva secunde, pe display sau monitor va apărea harta zonei selectate, cu străzile principale colorate în diferite culori (de exemplu, negru – trafic încet şi roşu – trafic rapid). Dacă selectaţi o adresă şi ca Google Maps să vă ghideze, soft-ul vă va afişa ruta optimă şi timpul estimativ până la destinaţie. De asemenea, dacă nu vă convine itinerarul, pe ecran apar şi câteva rute alternative.

Da, seamănă cu funcţiile dispozitivelor GPS obişnuite, dar diferenţa o fac informaţiile în timp real privind situaţia traficului, Google Maps “Live Trafic” primind continuu date de la teminalele de pe care este accesat, punandu-le cap la cap şi trimitând înapoi un rezultat optimizat. Concret, cu cât există mai mulţi utilizatori conectaţi, cu atât informaţiile privind “mişcarea” traficului sunt mai exacte, aplicaţia monitorizând viteza de deplasare şi poziţia fiecăruia.

Pentru a verifica utilitatea aplicaţiei, Autobis a simulat pe Google Maps un drum din Piaţa Unirii până în zona Podului Izvor, de pe Splaiul Independenţei. La ora respectivă, “Live Trafic”-ul a marcat Bulevardul Unirii, Piaţa Unirii şi prima porţiune a Splaiului cu negru. Iar traficul era bară la bară. Apoi, porţiunea de la intersecţia Splaiului cu Calea Victoriei şi până la destinaţie era roşie. Şi traficul era cursiv.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>