autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mar, apr. 10th, 2012

Franța: 2 din 3 copii nu sunt asigurați corespunzător în automobil

Acum 20 de ani au fost introduse în Uniunea Europeană reglementări privind transportul copiilor la bordul automobilelor. Asociațiile Prévention Routière și Bébé Confort din Franța au realizat o anchetă pe parcursul a peste doi ani în care au dorit să afle cum sunt asigurați copiii la bordul automobilelor în timpul călătoriilor. Rezultatul este unul alarmant – doi copii din trei nu sunt transportați corect.

Prima anchetă realizată de asociația Prévention Routière a fost realizată în 2007. Atunci a reieșit că 8 copii din 10 sunt greșit poziționați și asigurați în scaunele speciale de transport sau aceste scaune lipsesc din dotare. Anul acesta asociațiile Prévention Routière și Bébé Confort au dat publicității rezultatele unei noi anchete desfășurate pe parcursul a doi ani. Deși au fost observate ameliorări la nivel general în ceea ce privește atenția acordată modului în care copii sunt transportați și asigurați în automobile, rezultatele finale sunt alarmante. Doi din trei copii nu sunt transportați corect.

În această anchetă a fost analizat modul în care sunt transportați peste 300 copii, analiză efectuată cu ajutorul Poliției din Paris. În marea majoritate a cazurilor scaunul copilului nu era fixat corect, centura de siguranță nu era strânsă suficient de mult, iar în unele cazuri chiar nu era asigurat cu ajutorul centurii de siguranță. De asemenea copii plasați în scaunele speciale nu erau asigurați corespunzător cu ajutorul centurilor de siguranță – acestea fie nu erau strânse corect, fie nu erau amplasate corect – existând un risc ridicat de rănire a micuților la nivelul brațelor sau a gâtului. Spre deosebire de ancheta din 2007, numărul erorilor severe de plasare și asigurare a copiilor în scaune a scăzut, dar rata acestora rămâne la un procent de 39.

Rezultatele anchetei au mai evidențiat faptul că 10 dintre copii până în doi ani sunt transportați corect – fixarea scaunului, poziționarea acestuia, poziția copilului în scaun și asigurarea lui. Un detaliu destul de îngrijorător în condițiile în care procentul general în anchetă a fost de 34 pe toate grupele de vârstă. Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă abandonarea scaunului special pentru copii de la vârste sub 10 ani. Copii sunt transportați în mașină și asigurați cu centurile de siguranță pentru adulți într-un procent de 20,5 – fiind vorba de micuți cu vârsta sub 10 ani și o înălțime sub 1,35 metri. Valorile au rămas identice u cele ale anchetei din 2007. Vorbim despre o anchetă realizată în Franța, o țară pe care nu o putem acuza de carență la capitolul cultură auto. O anchetă similară în România probabil s-ar finaliza cu o singură concluzie – risc de genocid în rândul copiilor până în 10 ani.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>