FOTO: ANDREI TOBOȘARU
Dacă ești fan Sebastien Loeb și Citroen categoric trebuie să ai în garaj un DS3, eventual cu propulsorul 1.6 THP. Puțin parfum de WRC în acest model.
Istorie
Citroen DS, seria DS, probabil pote fi considerată punctul culminant a industriei auto franceze. Un superlativ care și-a făcut debutul în 1955. Franța încă se lupta pentru a-și reveni după traumele produse de al doilea război mondial. Citroen trebuia să înlocuiască fantasticul Traction Avant, iar pentru a realiza acest lucru a muncit din greu. 18 ani au muncit francezii la un model care să înlocuiască legendarul model. Au muncit mult dar rezultatul a fost unul magnific. Citroen DS 19 a fost prezentat în 5 octombrie 1955 la salonul auto de la Paris. Șocul pe care l-a produs modelul francez probabil va fi unic în universul auto. În primele 15 minute de la prezentare Citroen a primit 743 comenzi, pentru ca la finalul primei zile de salon să contabilizeze 12.000 comenzi ferme pentru DS19. Deși au trecut aproape 60 de ani de la debutul lui DS, modelul încă este considerat unul dintre simbolurile Franței, în 1999 a fost plasat pe locul trei într-un top al mașinilor care au definit secolul trecut. În cei 20 de ani de producție compania franceză a vândut aproape 1.5 milioane exemplare. A fost un model revoluționar, atât din punct de vedere al designului cât și a tehnologiei. În 1955 oferea suspensie pneumatică cu funcție de menținere constantă a gărzii la sol, faruri adaptive… dotări care nici astăzi nu se regăsesc în ofeta unor constructori. A fost asamblat în Franța, Portugalia, Anglia, Australia, Africa de Sud și Iugoslavia. A fost mașină prezidențială, Charles de Gaulle bucurându-se de serviciile sale, DS-ul prezidențial contribuind la salvarea vieții președintelui în atentatul din 22 august 1962. Citroen a decis că DS nu trebuie să rămână doar o pagină de aur în istoria companiei și a readus pe piață numele. În prezent DS reprezintă oarecum un sub-brand în oferta Citroen, unul care joacă în segmentul premium.
Design
Franța nu avea până în momentul relansării gamei DS de către Citroen o ofertă în segmentul premium. Un detaliu speculat de cei de la Citroen. DS3 este primul model al noii ere DS, fiind urmat mai apoi de DS4 și DS5. Deși din punct de vedere tehnic DS3 împarte platforma cu C3, cam aici se opresc asemănările. Sigla constructorului francez poate fi regăsită pe calandru și pe jante. Noua identitate DS trebuie comunicată, iar unul dintre mijloace este un logo care se regăsește pe capotăă și hayon. La partea frontală doar farurile sunt identice cu ale unui C3, restul a fost redesenat. Agresivitatea părții frontale este amplificată de cele două linii verticale de LED-uri amplasate în extremitățile spoilerului față care deservesc luminile de rulat pe timp de zi. Caroseria a fost redesenată complet, nu mai are nimic în comun cu C3, vorbim acum de un hatch în trei uși cu o linie sportivă. Spatele are și el o linie masculină, sportivă completată de evacuarea dublă. Pe hayon tronează noul logo DS de mari dimensiuni susținut în partea de jos de numele constructorului francez.
Confort
Vorbim despre un model premium de segment B. La capitolul materiale și finisări DS3 își merită locul în elita clasei. Probabil una dintre cele mai spectaculoase planșe de bord din segment. În altă ordine de idei desenul planșei de bord nu prea diferă de cel de la C3, evident vorbim despre un C3 în echiparea de vârf. Aici poate francezii ar fi putut lucru puțin pentru a aduce un plus de personalitate modelului. Poziția la volan este ușor înaltă dar fără a deranja. Scaunele sunt extrem de generoase, au un aer burghez și surprind plăcut prin suportul lateral oferit. Locurile față sunt extrem de confortabile. În spate spațiul este limitat, firesc la un model de segment B. Nu spațiu este problema cât luminozitatea și suprafața vitrată, persistă o sugestie de claustrofobie în cazul locurilor spate. Citroen oferă pentru DS3 un pachet extrem de bogat de personalizarea atât a interiorului cât și a exteriorului.
Funcționalitate
Șoferul se bucură de o bună vizibilitate, oglinzile laterale sunt generos dimensionate. Chiar dacă geamul spate pare de mici dimensiuni, nu am avut obiecții vis-a-vis de gradul de vizibilitate din oglinda interioară centrală. Din punct de vedere al ergonomiei postului de conducere lucrurile stau foare bine, comenzile sunt intuitive și amplasate în raza de acțiune a șoferului. Navigarea prin meniul computerului de bord este intuitivă, ca de altfel și prin cel al sistemului infotainment. Din păcate display-ul color amplasat pe consola centrală nu are și funcția touch screen. Conectarea unui telefon prin bluetooth este ușoară, calitatea sunetului este excelentă în habitaclu, iar interlocutorii nu s-au plâns de calitatea sunetului recepționat. În schimb sistemul are o mică hibă, în cazul în care ești angajat într-o convorbire, ajungi la destinație, parchezi, cobori și vrei să continui convorbirea utilizând terminalul… ei bine acest lucru nu este posibil. Chiar dacă ai coborât și închis mașina, sistemul infotainment rămâne pornit și telefonul cuplat la el. Cam bizar. Am rămas plăcut surpins de generozitatea spațiilor de depozitare oferite de DS3 în condițiile în care vorbim despre un model de clasă mică. Accesul pasagerilor la locurile spate este facil, spătarele scaunelor față se rabatează, iar tot scaunul culizează mult spre înainte eliberând spațiu pentru un acces bun în spate. Porbagajul are un volum de 285 litri și poate ajunge până la 980 litri în cazul rabatării banchetei spate.
Performanțe
Noi am avut la test un DS3 echipat cu propulsorul 1.6 THP. Motorul de 1.598 cmc cu patru cilindri în linie este supraalimentat, furnizând 155 CP la 6.000 rpm și un cuplu motor de 260 Nm de la 1.750 rpm până la 4.000 rpm. Un propulsor care te face să zâmbești, DS3 cochetează serios cu ideea de hot hatch. Puterea este livrată linear dar poți avea surprize în condițiile rulării pe un carosabil cu aderență scăzută dacă te răzbuni pe pedala de accelerație, ruperi de aderență pe ieșirile din viraje ale punții față pot interveni. Noi ne-am luptat pe alocuri atât cu nisipul adunat peste iarnă pe astfalt cât și cu efectul celor 20 de grade Celsius de afară asupra anvelopelor de iarnă. Dar respectăm legea. Cutia manuală cu șase trepte reprezintă mai mult decât o surpriză plăcută ținând cont de unitățile din trecutul apropiat oferite de constructorul francez. Precisă, cu o timonerie masculină, agreabilă, oferă satisfacții în cazul unui condus sportiv. Propulsorul are suficinte resurse pentru a nu te obliga la o retrogradare în cazul unei depășiri, chiar dacă ești într-o treaptă superioară la un regim eco. Dozarea pedalei de frână este corectă, s-a evaporat acea pedală de frână specifică Citroen pe care era suficient să o privești pentru a bloca roțile. În cazul unui condus sportiv în schimb frânele dau semne de oboseală ceva cam prematur în condițiile în care DS3 echipat cu acest propulsor te îmbie la ilegalități. DS3 la drum lung este un model destul de economic, la o viteză constantă de 130 km/h pe autostradă consumul mediu fiind undeva în jurul a 7,3 litri. În cazul rulării în regim extra-urban pe drumuri județene și naționale se poate ajunge la valori extrem de agreabile. Dacă în schimb doriți să torturați puțin agregatul 1.6 THP o să aveți altfel de surprize.
Manevrabilitate
Direcția este asistată electric, suferă puțin la capitolul feedback, dar este precisă. Suspensiile vin cu o setare sport destul de rigidă pentru ceea ce am fost obișnuiți a primi de la Citroen până acum. Oricum setarea suspensie contribuie la completarea tabloului de aspirant la statutul de hot hatch. Ruliul caroseriei este moderat pe virajele atacate în forță. Pentru un model premium am fi așteptat de la Citroen o suspensie spate ceva mai elevată, dar DS3 propune doar o bară de torsiune, pe față avem o suspensie de tip MacPherson. La limită DS3 subvirează progresiv, o tendință ușor de controlat. Totuși puntea față manifestă o încăpățânare plăcută în a menține traiectoria impusă de cel de la volan. DS3 iubește și transferul de mase, spatele mașinii fiind extrem de mobil în cazul în care este provocat. Noi am fost ajutați și de pneurile de iarnă.
Siguranță
Citroen DS3 a făcut o vizită la euroNCAP și a primit 5 stele din partea acestora pentru protecția oferită în caz de accident. Modelul francez oferă o protecție de 87 pentru adulți și 71 pentru copii. DS3 este echipat cu 6 airbag-uri, scaune față cu tetiere care protejează în cazul unui impact din spate, ESP, avertizor pentru centură de siguranță.
Concurență
În liga premium putem arăta cu degetul spre o Alfa Romeo MiTo, Audi A1 și MINI, dar aș mai introduce în ecuație la acest nivel și Nissan Juke.
Alfa Romeo MiTo are un preț de pornire 15.800 euro cu TVA inclus pentru motorizarea 1.4 MPI de 78 CP. Acum cu o reducere de 1.200 euro. Versiunea 1.4 TB M-Air de 170 CP în echiparea Quadrifoglio Verde are un preț de 21.800 euro cu TVA inclus, acum cu o reducere de 1.200 euro.
Audi A1 are un preț de pornire de 17.211 euro pentru motorizarea 1.2 TFSI de 86 CP. Cea mai apropiată motorizare din punct de vedere al puterii este 2.0 TDI de 143 CP care pornește de la 23.189 euro cu TVA inclus. Propulsorul 1.4 TFSI există în versiunea de 122 CP cu un preț de pornire de 19.712 euro. Pentru agregatul 1.4 TFSI de 185 CP prețul de pornire este de 25.499 euro cu TVA inclus.
MINI pornește de la 16.678 euro pentru propulsorul 1.6 aspirat de 75 CP. Din perspectiva puterii MINI Cooper SD cu propulsor diesel de 2 litri oferă 143 CP și are un preț de pornire de 26.784 euro, iar MINI Cooper S care vine echipat cu același propulsor ca Citroen DS3 avut în test dar în versiune de 184 CP pornește de la 25.730 euro.
Nissan Juke în echiparea Visia cu propulsor 1.6 aspirat de 117 CP are un preț de bază de 15.490 euro. Cel mai scump Nissan Juke poate fi achiziționat cu propulsor 1.6 DIG-T de 190 CP, cutie CVT și tracțiune integrală în echiparea Shiro la un preț de 26.390 euro cu TVA inclus.
Citroen DS3 are un preț de pornire pentru versiunea echipată cu propulsor 1.4 VTi de 95 CP de 15.600 euro cu TVA inclus. Pentru motorizarea avută în test prețul de bază este de 20.300 euro cu TVA.
Costuri
Citroen are de luptat pentru a impune noul sub-brand în liga premium. Aici se pătrunde greu, trebuie să îți confirmi poziția în timp prin calitatea produselor. Pentru început clienții nu prea sunt obișnuiți cu un preț atât de mare pentru un produs Citroen. Investiția este justificată, dar trebuie să luați în calcul o depreciere destul de mare în cazul unei revânzări.
Concluzie
Un model surprinzător, unul care arată o nouă față a constructorului francez. Este suficient de bine delimitat vizual și din punct de vedere al dotărilor de un C3 pentru a nu fi confundat. În segmentul premium are de luptat cu MINI care deja este o instituție și Audi care debutează și el cu A1 în această zonă.
1. Istoric |
10 |
2. Design |
9 |
3. Confort |
8,5 |
4. Funcționalitate |
9 |
5. Performanțe |
9 |
6. Manevrabilitate |
9 |
7. Siguranță |
10 |
8. Tehnologie |
8,5 |
9. Concurență |
9 |
10. Costuri |
7,5 |