autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mar, iul. 3rd, 2012

Ce recomandă Poliția și asiguratorii pentru prevenirea furturilor auto

În perioada iulie – septembrie 2012, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Groupama Asigurări desfăşoară, la nivel naţional, campania de prevenire a furturilor de şi din autoturisme intitulată „Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!”, potrivit unui comunicat al Groupama.

Pe lângă promovarea de materiale media, campania va presupune și întâlniri cu grupuri ţintă, cum ar fi asociaţii de proprietari, asociaţii profesionale sau angajaţi ai unor instituţii sau societăţi de transport. De asemenea, se vor organiza concursuri tematice cu premii.
.
Pe parcursul întâlnirilor, specialiştii din cadrul structurilor de prevenire ale Poliţiei Române le vor prezenta participanţilor aspecte de interes privind furturile de şi din autoturisme, cum acţionează hoţii şi care sunt măsurile de protecţie pe care le pot lua pentru a nu fi victime ale unor astfel de infracţiuni.

Peste 500.000 de materiale cu sfaturi preventive vor fi distribuite în cadrul întâlnirilor cu grupurile ţintă, care se vor desfăşura în locuri publice, inclusiv în staţiuni turistice
.
De asemenea, poliţiştii vor distribui obiecte promoţionale, iar la avizierele asociaţiilor de proprietari, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice vor fi expuse afişe cu mesajul campaniei.

Recomandări pentru proprietarii de mașini

La coborârea din autoturism, scoateţi cheia din contact, chiar daca veţi lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează doar câteva SECUNDE. Dacă obişnuiţi să parcaţi autoturismul în curte sau în garaj, nu lăsaţi cheile în contact atunci când coborâţi pentru deschiderea porţilor.

Certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate ale autoturismului NU trebuie păstrate în acesta. În cazul unui furt, asigurătorul CASCO nu vă despăgubeşte dacă nu prezentaţi cele două documente în original şi ambele chei ale autoturismului.

Parcaţi autoturismul astfel încât să fie vizibil din locuinţa dumneavoastră şi pe cât posibil în locuri iluminate şi cât mai circulate.

Montaţi un sistem de alarmă antifurt, de cele mai multe ori costă mai puţin decât paguba suferită în urma unui furt. Schimbaţi imediat sistemele de siguranţă ale autoturismului dacă aţi pierdut sau v-au fost sustrase cheile acestuia.

Anunţaţi imediat Poliţia dacă v-au dispărut plăcuţele cu numărul de înmatriculare al vehiculului.

La autoturismele prevăzute din fabricaţie cu sisteme electronice de siguranţă, este recomandat să montaţi un sistem alternativ, care să blocheze funcţionarea autoturismului. Acest sistem suplimentar trebuie să NU FIE CONTROLAT de computerul de bord.

Montarea unui sistem GPS în locuri ascunse din autoturism poate ajuta la localizarea maşinii în cazul în care aceasta este sustrasă. Sistemul trebuie să fie monitorizat de o firmă de specialitate, iar în cazul în care autoturismul a fost sustra,s apelaţi la Poliţie pentru localizare şi deplasarea în zona în care se află acesta.

Utilizarea marcajelor permanente de tip lac ultraviolet şi gravură în sticlă descurajează hoţii. Acestea se pot face atât la vedere, pe geamuri şi portiere, dar şi în locuri ascunse, cunoscute doar de proprietar.

În situaţia în care aţi devenit victima unui furt de auto, iar autorii v-au contactat cu propunerea de a plăti o sumă de bani în schimbul recuperării, nu vă angajaţi în acest schimb pe cont propriu.

Apelaţi la poliţiştii specializaţi, care vor acţiona profesionist pentru recuperarea autoturismului şi prinderea autorilor. În caz contrar, riscaţi atât pierderea banilor, cât şi să nu recuperaţi autoturismul.

Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică etc), chiar dacă lipsiți pentru scurt timp.

În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere al uşilor.

Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin) acţionaţi sistemul de închidere al uşilor. Astfel veţi evita să fiţi deposedaţi la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii. Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet.

Pe toate roţile autoturismului fixaţi dispozitive antifurt. Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii, componente exterioare etc). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoţi.

Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.

Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate sau meşterilor ocazionali. Se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine.

Sursa: IGPR, Groupama Asigurări

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>