autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mar, iul. 3rd, 2012

Franţa a introdus obligativitatea dotării maşinilor cu alcoolteste

Conform unei legi adoptate recent, începând de la 1 iulie 2012, orice autovehicul care circulă pe drumurile din Franţa, cu excepţia scuterelor şi a bicicletelor cu motor, trebuie să fie echipat cu un dispozitiv de testare a alcoolemiei, chimic sau electronic.

Poliţia şi autoritatea rutieră din Franţa au justificat introducerea acestei reglementări bazându-se pe datele statistice, care arată că, în ultimii şase ani, principala cauză a accidentelor rutiere mortale de pe teritoriul francez a fost consumul de alcool, cu un procent de aproape 30, mult mai mare decât cel din alte tări cu “tradiţie” în ceea ce priveşte consumul de alcool, precum Marea Britanie (17) sau Germania (10). Iar, evident, legea se aplică tuturor conducătorilor auto, fie ei francezi sau doar în tranzit. Prin urmare, dacă plănuiţi o călătorie cu maşina la Paris sau către orice altă destinaţie din Franţa, ar fi recomandat să aveţi în maşină, pe lângă extinctor, trusa medicală, triunghiul şi vesta reflectorizante şi un aparat etilotest sau o “fiolă”, pentru că în cazul unui control riscaţi o amendă de 11 euro. Totuşi, este bine de ştiut că poliţiştii nu vor aplica sancţiuni pentru lipsa alcooltestului decât de la 1 noiembrie 2012.

Pe site-urile specializate, o fiolă (alcool test chimic) costă circa 10 lei, în timp ce un aparat electronic începe pe la 45 lei şi poate ajunge şi la peste 100 de euro, în funcţie de precizie şi mai mulţi parametri.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>