Audi duce mai departe tradiția allroad quattro cu modelul care a consacrat ideea de crossover, un wagon cu abilități și elemente estetice de off-roader.
Istoric
Audi este pionierul crossoverelor bazate pe wagon-uri, cel puțin în Europa, iar A6 este chiar modelul care a lansat această modă în gama Audi. Denumit inițial simplu, „allroad quattro”, ulterior s-a extins și la linia A4, astfel că generația a doua a fost deja A6 allroad quattro. Actuala generație a fost lansată anul acesta și este un concurent veritabil pentru SUV-ul Q7.
Design
Designul modelelor allroad a fost dintotdeauna unul bazat pe cel al caroseriei Avant, adică wagon-ul A6. De aici încep elementele distinctive să apară, de la protecțiile aripilor, spoiler redesenat, praguri, bare plafon. Inscripția allroad și quattro sunt prezente atât la exterior cât ți la interior. În rest, întâlnim același design, cu farurile făcând parte din noul stil al lui Walter de Silva.
Confort
Interiorul reprezintă unul dintre cel mai confortabile pe care le-am întâlnit într-un automobil. Dincolo de nivelul de echipare ridicat pe care îl avea mașina de test, ergonomia scaunelor, poziția acestora și accesul la instrumentele de comandă sunt aproape perfecte pentru un automobil de familie, de concediu. Consola centrală asigură poziția bună a comenzilor găzduite (schimbător, joystick MMI etc.) dar, ca de obicei la astfel de arhitecturi, izolează complet spațiul șoferului de cel al pasagerului din dreapta. Materialele sunt printre cele mai bune, comparabile atât cu A6 sedan cât și cu A8. Spațiul pentru pasagerii din spate este mai mult decât suficient, asigurat de cei aproape 5 metri ai mașinii. Senzația generală este cea de premium spre lux, percepția calității fiind indiscutabilă.
Funcționalitate
Comparația pe care ești tentat să o faci, chiar dacă nu îți propui acest lucru, este cu Q7, și asta pentru că SUV-ul de la Audi are o mulțime de detalii comune, în ciuda faptului că este un automobil diferit, construit pe o platformă diferită (A6 – platforma MLB, Q7 – platforma PL71). Diferențele vin în primul rînd de la înălțimea diferită, poziția la volan, dar și la capitolul vizibilitate. A6 allroad este mai joasă, mai stabilă și îți menține intactă senzația de autoturism, nu de offroader sau SUV. Dincolo de aceste considerente, avem un lung șir de repere standard pentru Audi, similare cu A6 sedan și cu A8, cu comenzi tradiționale pe volan și în jurul său, un sistem multimedia (MMI) evoluat odată cu noua generația A6, care încorporează pad-ul ce permite introducerea de numere și texte fără s-ți iei ochii de la drum, însoțit de display-ul 16:9 de 7 inci, ce culisează în bord, head-up display ș.a.m.d. Spațiile de depozitare din habitaclu sunt numeroase, printre cele mai bune din segement: cotiera mare, consolă (2 buzunare), spații largi în uși, plus torpedo destul de încăpător. În spate, cotiera adăpostește suporturi de pahare și permite accesul în portbagaj. Acesta din urmă este enorm (565 litri până la nivelul geamurilor).
Performanțe
Audi A6 allroad quattro poate fi conadată doar cu cele mai puternice motoare ale gamei, respectiv 3.0 TFSI și 3.0TDI. Ambele au 6 cilindri, dispuși în V, spre deosebire de rivalii de la BMW, care utilizează doar arhitectura în linie. Motorul diesel are trei versiuni de putere, de 205 CP, 245 CP, precum și 313 CP, ultima fiind supralaimentată cu ajutorul a două turbine legate. Noi am testat varianta de mijloc, cea care asigură un cuplu de 580 Nm. Ca și celelalte versiuni, transmisia este susținută de o cutie Stronic, în 7 trepte, construită special pentru acest model, cu rapoarte scurte în treptele inferioare, care să suplinească absența unui reductor, și trepte din ce în ce mai lungi, pentru a asigura o rulare lină și cu un consum redus. Evident, vorbim și despre o cutie DSG, cu dublu ambreiaj, care asigură o schimbare atît de rapidă încât utilizarea padelelor pentru o operare manuală devine inutilă, în principiu. Cutia, alături de restul grupului motopropulsor, poate fi setată și din selectorul Dynamic Shift Program (DSP), care permite schimbarea din Drive în regim Sport. Accelerația în setarea Sport asigură 6,6 secunde de la 0 la 100 km/h, în timp ce viteza maximă ajunge la 236 km/h.
Manevrabilitate
Plecând de la elementele de bază ale grupului motopropulsor ajungem la elementele care comandă acest grup. Direcția este de tip electromecanic, având o reacție firească, predictibilă atât pe autostradă, la viteze mari, cât și în teren accidentat. Suspensia este standard „adaptive air suspension”, fiinf controlată și prin intermediul Audi Drive Select. Pentru diferite situații, avem mai multe tehnologii de asistare, care fac din A6 allroad un vehicul extrem de avansat. Pe de o parte, diferențialul sport (opțional) oferă un surplus de performanță, prin tehnologia torque vectoring. Asta se traduce prin distribuirea cuplului în mod diferențiat pe puntea spate, ceea ce aduce o virare precisă la virajele abordate în viteză. Torque vectoring se activează prin intermediul Audi Drive Select, în poziția Dynamic. Rularea în regim off-road poate beneficia de o creștere a gărzii la sol prin intermediul aceluiași Audi Drive Select (dynamic, automatic, comfort, allroad și lift), ultimele două dintre moduri aducând mai întâi o setare a mașinii (suspensii, cutie, motor) pentru un comportament adecvat pe suprafețe fără aderență (plus 3,5 cm), apoi o ridicare suplimentară a suspensiei cu încă 1 cm. Tracțiunea integrală este de tip Torsen, modificată de Audi pentru ca distribuția cuplului să se facă de la 70 pe puntea față, până la 85 pe puntea spate. Tracțiunea este diferită de cea utilizată pe Q7, care are capabilități off-road mai avansate.
Siguranță
Capitolul referitor la siguranța din Audi A6 este destul de simplu, dacă menționăm că testele EuroNCAP au adus 5 stele, cu un punctaj foarte mare pentru sedanul A6. Caroseria allroad are în plus o serie de tehnologii care cresc gradul siguranță
Tehnologie
O listă destul de lungă de tehnologii prezente de la nivelul de bază al limuzinei A6 ajung acum și pe allroad, unele dintre ele fiind standard acum, deși erau opționale pe sedan. Suspensia activă este una dintre ele, ca și tracțiunea integrală subînțeleasă, dar putem vorbi și de celelate, opționale, dar exterm de utile și inovatoare.
În centru se găsește sistemul cruise-control inteligent (ACC). Acesta permite rularea cu o viteză constantă, iar cu ajutorul unui fascicul radar să urmărească mașina din față, indiferent de viteza acesteia. Sistemul include și funcția de stop&go, adică frânează și pleacă de pe loc după mașina din față, dacă plecarea se realizează într-un interval prestabilit. Poate funcționa pe baza informațiilor din navigație. Asociat cu ACC, există sistemul presense, care are mai multe stagii și funcțiuni. Versiunea de bază detectează o rulare nefirească a mașinii și pregătește centurile, închide trapa și geamurile, lăsând doar un spațiu mic pentru aer. Versiunea următoare detectează un potențial impact cu mașina din față și emite un avertisment către șofer pentru a frâna. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, se produce o frînare parțială pentru a diminua efectele impactului. Există și o versiune full care aplică la final o frânare completă, chiar înainte de un iminent impact.
Alte tehnologii sunt „side assist”, care monitorizează benzile la depășire, „lane assist”, care corectează direcția la călcarea peste linii, „nightvision”, cu infraroșii și conturarea siluetelor umane de la 300 m distanță, și, în fine, cele două versiuni de „park assist”, cu senzori sau cu camere video.
Concurență
Obiectiv vorbind, Audi A6 allroad quattro nu are concurență. Poate fi comparat, totuși, de clienți, cu modele precum BMW 530d xDrive Touring, care însă nu are capabilități off-road, deși prețul este apropiat. Fluxul de clienți vine în special de la wagonuri, inclusiv de la A6 Avant, dar mai ales de la SUV-uri, prin clienții care vor ceva mai apropiat de trăsăturile unui turism/wagon, dar cu aptitudini de off-road.
Costuri
Cheltuielile de utilizare ale lui A6 allroad sunt mari, specifice mărcii și clasei, dar sunt echilibrate o foarte bună valoare de revânzare, respectiv aproape 60 după 3 ani. Prețul de achiziție este de 60.110 euro pentru entry-level și 63.060 euro pentru versiunea testată. Impozitul pentru un motor de 3.0 litri este destul de mare, circa 2.100 de lei, în timp ce taxa de înmatriculare se ridică la circa 3.000 de lei.
Concluzii
Audi A6 allroad quattro este un automobil special, cu suficient de multe calități astfel încât prețul său să fie justificat. Este în același timp o mașină aproape unică, potrivită pentru o categorie specifică de clienți, cei dispuși să cheltuie destul de mulți bani pentru confortul lor și al familiei.