Sensibil revizuit, proiectul noii taxe auto, redenumită oficial “timbru de mediu”, se apropie cu paşi repezi de faza aprobării finale. Potrivit Ministrului Mediului, Rovana Plumb, noua versiune va ţine cont de sugestiile producătorilor auto sau de părerile exprimate de diverşi experţi în domeniu şi chiar de simple persoane fizice sau juridice.
Formula de calcul va rămâne neschimbată, însă Guvernul ia în considerare taxarea mai aspră a maşinilor echipate cu motorizări diesel. Motivul este legat de emisiile suplimentare de oxid de azot, trecute cu vederea de varianta iniţială a noului timbru de mediu, propusă la finele lunii trecute. Ministrul nu a dat niciun fel de detalii legate de cuantumul diferenţelor dintre timbrul aplicat motoarelor diesel şi cel plătit de proprietarii vehiculelor alimentate cu benzină, misterul urmând să fie elucidat odată cu publicarea variantei finale a proiectului de lege.
Revizuirea proiectului noii taxe auto nu va aduce modificări în ceea ce priveşte maşinile Euro 3 şi Euro 4. Timbrul de mediu va aduce taxe mai mari cu aproximativ 10-15 în raport cu sumele plătite în 2012 pentru aceleaşi motorizări. Ministerul nu ia în calcul o nouă creştere a cuantumului stabilit de proiectul iniţial al noii taxe auto, aşa cum sugerau recent mai multe voci din industrie.
Noul timbru de mediu nu va intra în vigoare decât după aprobarea versiunii revizuite a proiectului dezbătut în prezent, între votul final şi legalizarea noii taxe urmând să treacă 15 zile.