autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: vin, iul. 13th, 2012

UE vrea ITP anual pentru maşinile mai vechi de 6 ani și revizii la moto

În încercarea de a diminua numărul accidentelor rutiere grave provocate de defecţiunile tehnice ale autovehiculelor, Comisia Europeană ia în calcul schimbarea “regulilor de joc” în ceea ce priveşte efectuarea Inspecţiilor Tehnice Periodice (ITP) pentru maşini şi introducerea obligativităţii acestora la motociclete şi scutere.

Siguranţa vehiculelor este un element de bază al securităţii rutiere. Potrivit statisticilor însă, la nivel european, în fiecare zi mor cinci oameni în accidente rutiere generate de diverse probleme tehnice. Mai mult, în cazul motocicletelor şi a scuterelor, cu două sau trei roţi, nu există o legislaţie comunitară privind inspecţiile tehnice, în mai multe state, precum Belgia, Bulgaria, Cipru, Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Malta, Olanda, Portugalia şi România, verificările periodice nefiind obligatorii. Prin urmare, comisarul european pentru Transporturi, Siim Kallas, a redactat o serie de noi reguli, ce vor fi supuse dezbaterii şi votului în Comisia Europeană.

Principala propunere se referă la introducerea obligativităţii ITP pentru “motoare”, la nivelul Uniunii Europene. Dar se are în vedere şi schimbarea “regulilor de joc” pentru maşini. Astfel, comisarul european pentru Transporturi solicită controale tehnice anuale pentru automobilele mai vechi de 6 ani (în momentul de faţă, conform legii, trebuie făcute la intervale de 2 ani, inclusiv în România), în care să se ţină cont şi de numărul de kilometri al acestora şi, implicit, de uzură. Pentru maşinile noi însă, se propune ITP după primii 4 ani şi, apoi, după încă doi.

Singura ţară din Europa care are o politică mai strictă în ceea ce priveşte reviziile tehnice este Letonia, unde ITP-ul este obligatoriu în fiecare an, atât pentru maşini, cât şi pentru motociclete.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>