autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mar, mai 21st, 2013

Trei foști directori SAAB, arestați pentru fraudă și evaziune fiscală

Autoritățile suedeze au reținut trei foști membri ai consiliului de administrație Saab. Jan-Aake Jonsson, fostul director executiv al companiei suedeze, alături de Karl-Gustav Lindstroem, ex-CFO și Kristina Geers, fost șef al comitetului de conducere, sunt acuzați de fraudă și evaziune fiscală.

Olof Sahlgren, procurorul șef al Autorității Suedeze de Infracțiuni Economice, anchetează “tentativele agravante de blocare a controalelor financiare din intervalul 2010-2011” și posibila tăinuire a datoriilor și profiturilor reale ale companiei din perioada respectivă. Accentul cade, astfel, pe perioada care a precedat suspendarea producției Saab și, în cele din urmă, intrarea în insolvență și dispariția brandului, la finele lui 2011.

Jan-Aake Jonsson și-a petrecut mai bine de patru decenii în slujba Saab, fiind apreciat în țara natală pentru determinarea cu care a condus compania în 2009, an marcat de decizia General Motors de a închide definitiv marca suedeză, salvată, în ultima clipă, de olandezii de la Spyker. Intrat sub tutela directorului Spyker, Victor Muller, Jonsson și-a păstrat fotoliul de CEO al Saab până la pensionarea sa, în mai 2011.

Cei trei foști oficiali Saab au fost eliberați imediat după încheierea audierilor preliminare, însă rămân sub urmărire judiciară, în așteptarea unui viitor proces. În cazul în care vor fi găsiți vinovați, aceștia ar putea primi între șase luni și patru ani de închisoare, cu executare.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>