În acest moment, mai multe accidente în care sunt implicate automobile Tesla – unele dintre ele mortale – sunt investigate de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) și National Transportation Safety Board (NTSB) pentru a stabili dacă asistența pentru șofer Autopilot a mărcii a avut vreo legătură cu incidentele. Până acum, nicio organizație nu a făcut publice constatări concrete conform cărora Autopilot, care poate menține mașina în marcajele benzii, poate accelera sau încetini, a jucat un rol direct sau indirect.
Business Insider (prin Der Spiegel) a raportat recent că un tribunal german a ordonat Tesla să restituie unei femei 101.000 USD pentru un Model X pe care l-a cumpărat. Femeia a plătit de fapt 112.640 de euro (114.000 de dolari) pentru vehiculul electric. Acest preț include taxa suplimentară de 5.500 EUR (5.580 USD) pentru funcția Autopilot.
Deci, de ce Tesla a fost obligată de către o instanță germană Tesla să-i plătească femeii cei mai mulți bani înapoi? Potrivit cazului, reclamanta a început să se confrunte cu probleme cu Autopilot cu Modelul său X, încă din 2017. Femeia a spus că Autopilot nu este „de încredere” în identificarea obstacolelor și ar aplica frânarea de urgență în ciuda faptului că nu există obstacole în calea vehiculului, un „BUG” altfel cunoscut sub numele de „frânare fantomă”.
Un avocat al Tesla a susținut că Autopilot „nu este destinat utilizării în traficul urban”. Având în vedere capacitățile sistemului de astăzi – nu cele promise în decursul anilor – Pilotul automat poate doar conduce mașina pentru a rămâne în limitele marcatoarelor de benzi clar definite, în timp ce încetinește și accelerează pentru a menține un decalaj stabilit între Tesla și mașinile din față (cunoscut și sub denumirea de adaptive cruise control), este destul de clar potrivit doar pentru utilizarea pe autostradă. În cele din urmă, instanța germană nu a fost de acord cu partea Tesla a argumentului și a hotărât că frânarea fantomă reprezenta un „pericol masiv” și că activarea și dezactivarea funcției Pilot automat ar putea fi „distragerea atenției” pentru șofer. Pe lângă rambursarea către reclamantă a aproape 90% din prețul de achiziție al Model X, instanța a mai ordonat Tesla să plătească și 80% din cheltuielile efectuate în acest proces.