joi, mai 23, 2024
AcasăRevista preseiProgramul Prima Mașină ar putea fi anulat, în lipsa unei surse concrete...

Programul Prima Mașină ar putea fi anulat, în lipsa unei surse concrete de finanțare

Programul Prima Mașină ar putea fi anulat, în lipsa unei surse de finanțare. Guvernul Ponta ar urma să sacrifice, astfel, pe altarul electoral o măsură menită să readucă clienții persoane fizice în showroom-urile auto, scrie România Liberă.

Pe 17 noiembrie, la numai o zi după pierderea alegerilor prezidențiale, “Monitorul oficial” a publicat o ordonanță de urgență care nu face altceva decât să înnăsprească condițiile de participare la Programul Prima Mașină. Intitulată OUG 72 / 17 noiembrie 2014, aceasta a fost emisă “pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi”.

Interesant e că modificările aduse de OUG 72 pot duce chiar la blocarea întregului Program Prima Mașină. La articolul 8, se arată că alineatul 3 al articolului 3 din prima OUG se abrogă. Acesta stipula că “sursa de plată a garanțiilor acordate de catre F.N.G.C.I.M.M. (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii – n.r.) în numele și în contul statului pentru creditele obținute de beneficiarii eligibili în cadrul Programului Prima Mașină este Fondul de risc pentru întreprinderi mici și mijlocii”.

Așadar, în prima ordonanță, statul garanta creditele pentru Programul Prima Mașină prin intermediul F.N.G.C.I.M.M. care, la rîndul lui, le plătea prin “Fondul de risc pentru întreprinderi mici și mijlocii”. Această prevedere, însă, din prima OUG, fiind abrogată, se pune o întrebare logică: care va fi sursa de plată a garanțiilor de credite?

Un fost ministru al guvernului Ponta a explicat pentru “România liberă”, sub anonimat, că dispariția sursei de plată poate duce la stoparea Programului Prima Mașină. “Fondul de risc pentru întreprinderi mici și mijlocii nu există, lucrez de ani de zile în finanțe și nu am auzit de așa ceva. Cel mai probabil, este numele generic al unui fond care urma să fie înființat pentru acest program. Cîtă vreme, însă, chiar și acest fond inexistent dispare, apare imposibilitatea plăților garanțiilor pentru credite. Nu văd, în aceste condiții, cum poate fi derulat programul dacă nu apare o altă sursă de plată identificată în OUG 72”, a spus ministrul.

De asemenea, dacă prima OUG nu prevedea nici un avans din partea cetățeanului beneficiar al programului, articolul 7 al noii OUG 72 menționează că “beneficiarii Programului Prima Mașină trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din prețul de achiziție a autoturismului nou. Garanția statului va fi de maximum 50% din finanțarea acordată.”

Așadar, la un preț maxim al autoturismului de 50.000 lei, avansul de care trebuie să dispună cetățeanul este de minimum 2.500 lei. O sumă mare pentru un român care nu dispune de garanții pentru a lua un credit de 50.000 de lei și este, deci, ajutat de stat cu garanții pentru jumătate din sumă.

RELATED ARTICLES

11 COMENTARII

 1. Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: madagi14@yahoo.com

 2. Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: soryn_h@yahoo.com

 3. Surpriza totala pe piata ofertelor de lucru! Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email crisburlacu@hotmail.com

 4. Daca e Romania libera…de adevar….comentariile rautacioase si inexacte sant difuzate …..repede. si sonor !!…2500 e o suma cu care orice parinte il poate ajuta pe tanar ….nu mai spuneti prostii, e un program de mare ajutor pt tinerii.care-si doresc masina………..

 5. OFERTA DE MUNCA!
  Peste 3200 de persoane active si 200.000 de prospecti inregistrati in proiectul unic in lume,

  demarat in ROMANIA!
  Se ofera curs COMPLET GRATUIT(12 ZILE), asistenta specializata, de catre agenti

  profesionisti, si instruire de la ZERO. Oferta de munca vizeaza piata americana a cartilor

  electronice. Plata castigurilor este garantata prin CONTRACT LEGAL. Se lucreaza in

  functie de preferinte, part-time(15 minute – 3 ore pe zi) sau full-time. Este necesara

  SERIOZITATEA si DORINTA DE A INVATA CEVA NOU SI DE VIITOR! Pentru detalii

  trimiteti un e-mail cu textul “ INFO “ la urmatoarea adresa de e-mail:

  francizare@yahoo.com

 6. Eu nu vad rostul de a-i incuraja pe tineri sa aiba neaparat masina, cat mai usor posibil. Ba sa nu le fie usor. Sa munceasca si sa mai astepte. Masina nici nu e o necesitate vitala.
  Tinerii ar trebui incurajati sa faca mai mult sport si sa circule cu bicicleta.

 7. Cautam colaboratori care sa se alature echipei noastre. Operatori calculator pentru publicare anunturi in vanzarea de carti Proiectul se doreste a fi lansat pe piata americana de carti in format electronic. Avem nevoie de persoane serioase, înzestrate cu calm si rabdare. Se lucreaza comod de acasa, fiecare îsi stabileste programul sau de lucru. Cerinte: – cunostinte minime PC – rabdarea – seriozitate Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire apoi, daca doriti, o sa incepeti sa lucrati. Programul este part-time. Pt informatii trimiteti textul ,,INFO’’ la adresa mail corina_nita2001@yahoo.com

 8. Dacă faceţi lucrurile potrivite, în modul potrivit, veţi obţine rezultatele dorite. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email proiect10@yahoo.com

 9. Dacă faceţi lucrurile potrivite, în modul potrivit, veţi obţine rezultatele dorite. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email proiect10@yahoo.com

 10. Bine v-am gasit! Am bucuria de a lucra intr-un proiect in plina expansiune, nu este un job, ci o afacere, care imi ofera multe oportunitați ca de exemplu piata online mondiala, foarte mult timp liber , bucuria de a lucra de acasa in fața calculatorului. Proiectul este la stagiul national , in scurt timp vom ataca piata online mondiala ! Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Avem nevoie si imi doresc colegi ambitiosi, cu vise si dorința de independența financiara ! Cerinte:
  – cunostinte minime PC
  – necesar calculator
  – conexiune internet
  – rabdare
  – seriozitate
  Nu este necesara experienta. Oferim pregatire si suport profesional pana in punctul in care veti reusi sa va descurcati singur in aceasta activitate profesionala.
  Veti trece mai intai prin instruire, apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati.
  Program part-time/full-time, la alegere. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal.
  Pentru cei interesati, va rog contactati-ma pe email:gabidamoc75@gmail.com

 11. Valorifica-ti timpul liber si castiga bani de acasa. Cautam operatori pc( cunostinte minime) seriosi si rabdatori. INSTRUIREA se face prin 12 cursuri gratuire prin email, iar la terminarea acestora puteti continua sau va puteti retrage. Poti castiga 300 euro pe luna pentru inceput si castigul poate creste, dar pe termen lung. Trimite "Info" la adresa de email yourchoice287@yahoo.com".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole