Automobilele convenționale, alimentate cu benzină, motorină și orice alți derivați ai petrolului vor dispărea până în 2070. Predicția face parte dintr-un raport detaliat privind viitorul combustibililor convenționali, întocmit de grupul petrolier Shell.
Studiul Shell combină algoritmi predictivi și scenarii economice complexe pentru a oferi o imagine de ansamblu cât mai plauzibilă asupra evoluției tehnologiilor din domeniul propulsiei și a surselor de energie folosite în următorii 50 de ani.
“Până în 2070, segmentul vehiculelor de pasageri ar putea deveni complet independent de petrol și alți combustibili fosili. Spre finele secolului, dezvoltarea unei infrastructuri complexe de alimentare cu hidrogen va reduce la minimum cererea pentru produse petroliere, inclusiv în ramuri mai conservatoare precum transporturile de mărfuri”, se arată în raportul Shell, care se întinde pe mai bine de 46 pagini.
Câțiva producători auto au făcut deja primii pași spre popularizarea sistemelor de propulsie bazate pe hidrogen. Honda, BMW și Mercedes au testat cu succes în ultimii ani prototipuri alimentate cu hidrogen, iar Toyota a prezentat, toamna trecută, un concept pregătit să intre în producția de serie, începând din 2015. Teoretic, mașinile pe hidrogen vor oferi avantajele vehiculelor electrice din zilele noastre, fără niciun fel de concesii, însă, în materie de autonomie sau performanțe.
Shell susține că deși zilele automobilului, așa cum îl știm în prezent, sunt numărate, cererea pentru petrol nu a atins, de fapt, vârful maxim, estimat să se înregistreze cândva în 2035. După acest punct, declinul încet, dar sigur, al combustibililor convenționali, se va accelera în mod constant.
[…] Grupul petrolier Shell prezice disparitia masinilor conventionale, pana in 2070, titreaza autoindustry.ro. […]