vineri, februarie 23, 2024
AcasăIndustrieȘeful Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, a primit compensații pentru rezultatele sale în...

Șeful Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, a primit compensații pentru rezultatele sale în valoare de 40 milioane de euro

Sergio Marchionne a primit de la Fiat Chrysler aproape 40 de milioane de euro, acțiuni și cash, pentru rezultatele obținute la conducerea companiei. John Elkann, președintele FCA, nepotul lui Gianni Agnelli, a primit și el o compensație de 1,77 milioane de euro.

Șeful Fiat Chrysler Automobiles a încasat de la companie aproximativ 28,9 milioane de euro, reprezentând compensații sub formă de acțiuni FCA, pentru rezultatele obținute în ultimii patru ani, câte 9,6 milioane de euro echivalent în acțiuni pentru fiecare an din 2014 și pâna în prezent. De asemenea, el a primit 9,7 milioane de euro cash, compansație și bonus anual pentru rezultatele financiare ale companiei. Raportul anual pentru 2017 realizat de FCA subliniază că Marchionne a rămas loial companiei și nu a vândut acțiunile primite, cu excepția celor necesare pentru a-și plăti taxele. În raport se precizează că CEO-ul FCA și-a îndeplinit tote țintele asumate prin contract, în cadrul business-plan-ului pe trei ani, în plus a generat un return of investment de 280% acționarilor.

Același raport publicat de Fiat Chrysler subliniază că performanțele obșținute de echipa de conducere a companiei au fost peste cele ale competitorilor din piață, fiind enumerate, pentru comparația performanțelor o serie de companii din industria auto și alte sectoare, printre care, Daimler AG , Ford Motor Company, BMW Group AG, PSA Peugeot Citroen, Volkswagen AG, Volvo Group, General Motors, Renault SA, dar și Continental AG, Airbus Group, ArcelorMittal SA , ThyssenKrupp AG.

Rezultatele pentru 2017 ale FCA arată creșteri pentru mai mulți indicatori, în special al profitului net, care aproape s-a dublat, de la 1,7 miliarde euro, la 3,5 miliarde euro. Vânzările de automobile au fost staționare, aproximativ 4,4 milioane de unități (-59 de unități 2017 vs 2016), fără joint-ventures, într-un an în care piața auto globală a crescut. Veniturile au scăzut ușor (în special din cauza cursului de schimb), Unul dintre indicatorii importanți a fost cash-flow-ul, care a crescut, la 20 miliarde euro. De celalaltă parte, FCA mai are încă datorii, peste 17 miliarde euro, însă datoriile industriale au coborât la 2,4 miliarde euro. Acestea sunt constituite din datorii bancare (7,2 miliarde) și datorii de pe piața de capital (9,8 miliarde).

Anul acesta, Sergio Marchionne se va retrage din fruntea FCA, mandatul său ajungând la final. Șeful Fiat a declarat că succesorul său va fi anunțat pe 1 iunie, în cadrul unei prezentări care va avea ca principal scop planul de afaceri pentru perioada 2018 – 2022. Cei care vor decide vor fi cei din familia Agnelli, care dețin compania prin intermediul Exor, un holding condus de John Elkann, nepotul celebrului Gianni Agnelli, care a fost și el bonificat cu suma de 1,7 milioane de euro pentru activitatea sa.

Printre numele cu cele mai mari șanse să preia funcția de CEO al FCA se numără Alfredo Altavilla, șeful FCA Europe, Richard Palmer, șeful finanțelor FCA, Michael Manley, șeful FCA Asia Pacific, și Pietro Gorlier, șeful Mopar și Magneti Marelli.

Acțiunile FCA au crescut sistematic în ultimul an, după ce în ianuarie 2017, odată cu desprinderea Ferrari din FCA, au pierdut aproximativ 35% din valoare (de la circa 14 euro, la 9 euro per acțiune). La acel moment, pentru 10 acțiuni FCA, investitorii au primit o acțiune Ferrari. De la începutul anului 2018, creșterea acțiunilor FCA a fost una accelerată, însă acestea au pierdut ușor din valoare în ultima săptămână dinaintea anunțării rezultatelor financiare, ajungând la aproximativ 18 euro per acțiune. Valorea de piață a FCA este de aproximativ 28 miliarde de euro în acest moment.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole