Oficialii europeni de la Bruxelles au anunţat că România are termen două luni pentru a armoniza legislaţia naţională cu cea a Uniunii Europene, în privinţa actualizării listei de excepţii de la interdicţia de a utiliza metale periculoase (plumb, mercur şi cadmiu) în materiale şi componente pentru vehicule. În caz contrar, Comisia Europeană a informat că România riscă să fie chemată în faţa Curţii Europene de Justiţie (CEJ).
Concret, autoritaţile de la Bucureşti trebuie să transpună în legislaţia naţională o directivă europeană din 2011, privind vehiculele scoase din uz, care actualizează lista materialelor şi componentelor exceptate de la interdicţia privind utilizarea plumbului, a mercurului, a cadmiului şi a cromului hexavalent pentru maşinile vândute după 1 iulie 2003. Această directivă modifică o serie de reglementări comunitare din anul 2000, potrivit cărora statele trebuie să instituie sisteme de colectare şi să se asigure că vehiculele ajunse la sfârşitul duratei de viaţă utilă sunt transferate către instalaţii de tratare autorizate şi dezmembrate înainte de tratare. Conform legislaţiei europene, ţările membre UE trebuie să se asigure că toate componentele periculoase din punct de vedere ecologic sunt valorificate, pentru a nu contamina mediul odată cu ajungerea vehiculelor la REMAT.
România, alături de celelalte state UE, trebuia să adopte această legislaţie până la sfârşitul anului 2011, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, CE spune că Bucureştiul a răspuns că o lege de transpunere a directivei este avută în vedere, dar nu a avansat niciun termen în acest sens.