În acest week-end motorsportul își dă iar examenul anduranței la Le Mans. Un eveniment unic în calendar prin mobilizarea de resurse financiare și umane, tehnologie, pasiune… Anul acesta cei de la Audi sunt marii favoriți la câștigarea cursei. După retragerea celor de la Peugeot, constructorul german a cam rămas singur la clasa LM P1. Pentru a eclipsa eventualii rivali, Audi a adus la Le Mans patru prototipuri – două prototipuri LMP1 Audi R18 Ultra și două Audi R18 e-tron quattro. Cel mai puternic echipaj Audi va pilota prototipul cu numărul 2 LMP1 Audi R18 e-tron quattro – Allan McNish, Rinaldo Capello și Tom Kristensen. Cei trei piloți ai prototipului Audi cu numărul doi au împreună zece victorii în cursa de 24 de ore de la Le Mans.
Deși prototipurile Audi s-au dovedit cele mai rapide până acum în antrenamente, cursa nu este cștigată de cel mai rapid. Anul acesta organizatorii au decis să reducă volumul rezervoarelor prototipurilor cu propulsoare diesel pentru a echilibra raportul de forțe prin oferirea unei autonomii mai reduse. Prototipurile cu motor diesel – LMP1 Audi R18 Ultra au un rezervor de 60 litri, în timp ce prototipurile de clasă LMP1 cu motor pe benzină au un rezervor de 75 litri. Versiunile hibrid – Audi R18 e-tron quattroau un rezervor de 58 litri în timp ce versiunile similare cu propulsor pe benzină au un rezervor de 73 litri. Cei de la Toyota au adus la Le Mans două prototipuri LMP1 – TOYOTA TS 030 – HYBRID. Ei sunt cei care ar putea furniza surpriza la Le Mans în ediția de anul acesta. Din punct de vedete al timpului obținut pe tur, cei de la Toyota sunt la același nivel cu prototipurile Audi. Dacă plusul de 15 litri din rezervoare le va oferi o autonomie mai mare, atunci Toyota are o șansă. La clasa LM P1 sunt înscrise 13 prototipuri, Michelin fiind furnizorul de pneuri.
O surpriză plăcută o reprezintă în 2012 numărul mare de echipaje de la clasa LM P2. Vor fi pe pista la Le Mans în acest week-end 20 prototipuri la această clasă. Această prezență masivă a fost favorizată de impunerea unei limite de 355.000 euro pentru șasiu și 75.000 euro pentru propulsor. Limitarea bugetului a permis multor echipe să își permită dezvoltarea unui prototip competitiv pentru această clasă. Regulile aici sunt relativ simple – o masă de 900 kg, 75 litri rezervor, propulsor cu 8 cilindri aspirat de 5 litri sau cu 6 cilindri turbo de 3,2 litri. Impresionează numărul prototipurilor cu motor Nissan de la această clasă, 11 modele au propulsor furnizat de constructorul nipon.
În acest an organizatorii au mai introdus o modificare în regulament pentru a permite accesul în cursă și piloților amatori, acum existând două clase GT. Clasa LM GTE Pro este rezervată piloților profesioniști. Un model din această clasă, pentru a fi omologat, trebuie să fie produs în serie în minim 100 exemplare( 25 exemplare pentru un constructor mic) sau 300 exemplare în cazul în care șasiul este din fibră de carbon. Versiunea de curse trebuie să păstreze forma modelului de serie, motorul să fie amplasat în aceeași poziție și să aibă aceeași dispunere. Propulsorul trebuie să fie derivat din cel al unui model de serie produs în minim 2.500 exemplare în ultimile 12 luni. GTE Pro – unde ”E” vine de la anduranță și ”Pro” de la piloți profesioniști. Modelele trebuie să aibe o masă de minim 1.245 kg, un rezervor de 90 litri, propulsor aspirat de maxim 5.500 cmc sau turbo de 4.000 cmc. La această clasă anul acesta avem patru echipaje care aleargă cu Ferrari 458 Italia, două Chevrolet Corvette C6 ZR1, două modele Porsche 911 RSR 997 și un Aston Martin Vantage V8.
Clasa LM GTE Am
Cursa de 24 de ore de la Le Mans și-a cucerit renumele și pentru aventurile piloților amatori în cele 24 de ore. Nume impresionante au luat startul la Le Mans din această postură – Paul Newman, Patrick Dempsey, Jean-Claude Killy, Jean-Louis Trintignant, Steve Fossett, Paul Belmondo, Nick Mason (Pink Floyd), David Hallyday, Luke Alphand…
Din punct de vedere tehnic regulile sunt similare cu cele ale clasei LM GTE Pro. Anul acesta în cursa de 24 de ore vor lua startul: două Chevrolet Corvette C6 ZR1, cinci modele Porsche 911 RSR 997, cinci Ferrari 459 Italia și un Aston Martin Vantage V8
O apariție exotică anul acesta va fi reprezentată de prototipul cu numărul ZERO. Este vorba despre Nissan DeltaWing. Prototipul Nissan DeltaWing aleargă anul acesta în cursa de 24 de ore de la Le Mans la invitația organizatorilor, având rezervat ”Garage 56” rezervat modelelor care aduc în universul motorsport tehnologii și soluții aerodinamice în premieră.
Prototipul DeltaWing, comparativ cu un bolid clasic dezvoltat pentru Le Mans, are jumătate din masa, puterea, coeficientul aerodinamic, consum de carburant și pneuri. Performanța celor de la Nissan este cu atât mai impresionantă în condițiile în care DeltaWing s-a bucurat de o perioadă de dezvoltare de aproape jumătate de an. Prototipul Nissan DeltaWing mai trebuie să treacă examenul fiabilității, 24 de ore fiind un examen greu pentru orice model. În teorie prototipul Nissan are șanse la un rezultat bun în cursa de 24 de ore, timpii pe tur fiind apropiați de cei obținuți de liderii în antrenamente de la clasa LM P2.