autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: joi, feb. 6th, 2014

Acciza pe carburanți nu se mai amână. Benzina s-ar putea scumpi cu 0,4 lei

Acciza pe carburanți va intra, în cele din urmă, în vigoare de la 1 aprilie, atât pentru benzină, cât și pentru motorină, a anunțat premierul Victor Ponta, care a confirmat, astfel, abandonarea deciziei de a amâna cu trei luni aplicarea noii taxe pentru motorină.

“Am fost asigurat că (…) preşedintele îşi va îndeplini atribuţiile constituţionale de a semna documentele necesare. (…) Preşedintele ştie că e acciză, dar nu vrea să o vadă în faţa ochilor când semnează. Dacă preşedintele semnează nu mai e nevoie să facem compromisuri, a spus Ponta.

Anterior, Ponta a respins categoric o eventuală amânare atât pentru motorină, cât și pentru benzină, subliniind că o astfel de hotărâre ar fi dezastruoasă pentru încasările bugetare, care s-ar reduce potrivit estimărilor oficiale cu cel puțin 400 milioane de lei.

“Nu, la benzină în mod sigur suntem pe locul 28 din 28 de ţări ale UE, deci acolo nu există un impact puternic care ar dezavantaja sau ar marca competitivitatea economiei româneşti. Şi la motorină suntem de asemenea în partea de jos a topului”, a explicat premierul.

Saga noii accize pe carburanți a întins la maximum nervii transportatorilor români, care amenintă cu acțiuni de boicot și, în ultimă instantă, cu reorientarea operațiunilor de alimentare cu motorină către țările vecine. Primele calcule publicate de UNTRR (Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din Români) arată că o reducere de numai 13 procente a volumului de motorină comercializat pe teritoriul României ar anula orice câștiguri ipotetice aduse de acciza pe carburanți pregătită de Guvern.

Acciza pe carburanți va avea o valoare de 7 eurocenţi – echivalentul a aproximativ 31 bani – şi va fi inclusă în preţul fiecărui litru de benzină sau motorină comercializat pe teritoriul României. Cuantumul exact în lei va fi actualizat în permanență, în funcție de rata inflației, ceea va duce, inevitabil, la accentuarea volatilității prețurilor benzinei și motorinei.

Vicepreședintele Rompetrol, Cătălin Dumitru, anticipează o creștere de 0,4 lei pe litru a prețului benzinei și motorinei: “Anticipăm, fără să avem certitudinea, că impactul va fi de 0,4 lei pe litru, 40 de bani, în linii mari. (…) cu siguranță această evoluție se va regăsi în prețul la pompă”.

Dumitru a adăugat că, pe termen scurt, această scumpire va duce la un recul al consumului, estimat la cel puțin 1-2 procente.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>