marți, februarie 20, 2024
AcasăIndustrieGeneral Motors vinde acțiunile deținute la PSA Peugeot Citroen

General Motors vinde acțiunile deținute la PSA Peugeot Citroen

Ultima mutare a noului CEO al General Motors, Dan Akerson, este una la fel de surprinzătoare precum cea de  retragere a Chevrolet din Europa. GM a anunțat că va vinde pachetul de acțiuni pe care îl cumpărase la PSA Peugeot Citroen. În plus, va diminua toate eforturile de a dezvolta vehicule împreună cu cele două mărci franceze.

GM a anunțat că va vinde întreg pachetul de acțiuni, 7 procente, echivalentul a 24,8 milioane de acțiuni, într-o vânzare privată, către investitori instituționali. Acțiunile fuseseră cumpărate în urmă cu aproape doi ani, contra sumei de 400 de milioane de dolari (304 milioane euro), în virtutea semnării unui parteneriat și demarării construcției unei alianței europene cu PSA.

“Participarea noastră a fost planificată ca o susținere a PSA în eforturile de creștere a capitalului la momentul creării alianței GM – PSA, iar această susținere nu mai este necesară”, a declarat vicepreședintele GM Steve Girsky, cel care va deveni doar un simplu consultant peste 2 luni.

“Alianța rămâne puternică, ne vom concentra pe programe comune pentru vehicule, producție încrucișată, achiziții și logistică” a mai spus Girsky. ” Facem progrese în timp ce rămânem deschiși pentru noi oportunități.”

Cu toate acestea, scopul alianței s-a diminuat considerabil, deoarece au fost abanndonate planurile de dezvoltare a unor platforme comune pentru mașini subcompacte și pentru un motor mic, în 3 cilindri.

GM se așteaptă ca redimensionarea alianței  să aducă reduceri de costuri de circa 800 milioane de euro pentru ambele companii. Inițial, planurile vorbeau despre costuri comune de 2 milioane de dolari anual.

Vor continua cele două proiecte, două mașini bazate pe platforme PSA, un MPV de mici dimensiuni și un crossover mediu. De asmenea, cele două companii vor construi în comun un vehciul comercial mic, tot pe baza unei platforme PSA.

GM a cumpărat în 2012 7% din acțiunile PSA Peugeot Citroen, în urma unei acțiuni de majorare de capital realizată de francezi. Momentul era unul extrem de delicat, deoarece PSA se afla în impas, fără lichidități și în imposibilitatea de a dezvolta noi modele. GM a devenit atunci al doilea mare acționar, iar negocierile au mers, inclusiv în 2013, până la acceptul familiei Peugeot de a ceda controlul companiei celor de la GM. Din păcate, pentru PSA, planul nu a mai fost dus până la capăt.

GM a mai anunțat că vinde un pachet de 8,5% acțiuni deținute la Ally Financial Inc., contra sumei de 900 milioane dolari.

Săptămâna aceasta, GM a anunțat că retrage marca Chevrolet din Europa, din cauza condițiilor dificile de piață și pentru a favoriza dezvoltarea Opel. Speculațiile legate de alianța cu PSA, care ar fi putu fi motivul acestei retrageri, au fost dezmințite de șefii GM. La scurt timp, a fost anunțată o nouă conducere a companiei, Dan Akerson anunțând că se retrage începând cu luna ianuarie.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole