luni, mai 27, 2024
AcasăIndustrieFiat Chrysler Automobiles anunță pierderi de 690 milioane de dolari, în primul...

Fiat Chrysler Automobiles anunță pierderi de 690 milioane de dolari, în primul trimestru

Fiat Chrysler Automobiles, cea mai tânără companie din industria auto, a demarat cu stângul din punct de vedere financiar, raportând pierderi de 690 milioane de dolari, în primul trimestru.

Interesant este că divizia americană, responsabilă pentru minusul înregistrat, a încheiat prima parte a anului cu un profit operațional de 586 milioane de dolari. Balanța și-a schimbat, însă, rapid sensul, odată cu achitarea celor 1,2 miliarde de dolari datorate VEBA Trust  – fond de sănătate afiliat sindicatului UAW, pentru ultima tranșă de acțiuni necesare preluării complete a companiei de către Fiat. Operațiunile masive de rechemare în service ar fi contribuit, de asemenea, la dereglarea balanței încasări-profituri.

Chiar și în aceste condiții, Chrysler se laudă cu un avans consistent al vânzărilor. Cota de piață în SUA a urcat la 12,7%, în intervalul ianuarie-aprilie, iar vânzările s-au apreciat cu 11%, față de perioada similară a anului trecut.

Pe 1 ianuarie, Fiat a oficializat achiziția ultimului pachet de 41,46% din acțiunile Chrysler și a devenit, astfel, unic acționar la Chrysler, într-o tranzacție evaluată la 4,35 miliarde de dolari. Italienii au preluat 20% din Chrysler în 2009, imediat după ieșirea din faliment a constructorului american. Participația a crescut la 51% un an mai târziu și, în prezent, la aproape 100%.

Portofoliul Fiat Chrysler Automobiles cuprinde 11 branduri auto. Fiat deține șapte marci – Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Ferrari, Maserati, Abarth și Fiat Professional (vehicule comerciale – n.r.), iar Chrysler, patru – Chrysler, Dodge, Jeep și Ram.

Sediul noii entități nu a fost stabilit nici la Auburn Hills și nici la Torino, ci în Olanda, iar domiciul fiscal, în Regatul Unit. Totul pentru a atrage investitorii americani, avantajați de politica fiscală mult mai favorabilă din Marea Britanie, potrivit lui John Elkann, COO al Fiat Chrysler Automobiles.

Fiat SpA, divizia europeană a grupului Fiat Chrysler Automobiles, a raportat un profit operațional de 622 milioane de euro, după primele patru luni ale anului.

Sergio Marchionne a anunțat un plan ambițios de investiții, evaluat la 55 miliarde euro, având drept țintă dublarea câștigurilor companiei, de la cele 3,5 miliarde raportate în 2013, la cel aproximativ 8,7-9,8 miliarde de euro.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole