vineri, septembrie 29, 2023
AcasăTransporturiConsiliul Concurenței investighează drumarii

Consiliul Concurenței investighează drumarii

„Două dintre cele trei investigaţii au fost declanşate în urma informaţiilor privind modul în care s-au depus documentele de calificare şi s-au elaborat ofertele de participare furnizate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Pentru cea de a treia investigaţie, indiciile au fost obţinute în cadrul studiului de piaţă pe care îl derulăm pe piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi din România”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Prima investigaţie se referă o posibilă înţelegere între 14 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la două licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Teleorman în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de reabilitare a drumurilor. Cele două licitaţii au fost câştigate de S.C. Tel Drum S.A, valoarea totală a contractelor încheiate fiind de aproximativ 137,6 milioane lei, fără T.V.A (aproximativ 32 milioane euro). Sursa de finanţare a lucrărilor a fost Fondul European pentru Dezvoltare Regională, bugetul de stat şi bugetul Consiliului Judeţean Teleorman.

Cea de a doua investigaţie priveşte o posibilă înţelegere între șapte companii de a participa cu oferte trucate la trei licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Ilfov în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de lucrări de modernizare a drumurilor. Două licitaţii au fost câştigate de S.C. Tehnologica Radion S.R.L, iar a treia de S.C. Apolodor Comimpex S.R.L, valoarea totală a contractelor încheiate de Consiliul Judeţean Ilfov cu companiile câştigătoare ale licitaţiilor fiind de aproximativ 183,5 milioane lei, fără T.V.A (aproximativ 42,6 milioane euro). Sursa de finanţare a lucrărilor a fost din fonduri structurale – POR Axa 2 şi bugetul Consiliului Judeţean Ilfov.

În ceea ce priveşte cea de a treia investigaţie, Consiliul Concurenţei deţine indicii că 10 companii s-au înţeles să participe cu oferte formale la licitaţiile organizate în anul 2008 de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Craiova (D.R.D.P. Craiova) din cadrul C.N.A.D.N.R., pentru atribuirea „Acordului cadru pentru lucrări şi servicii de întreţinere multianuală iarnă-vară 2008-2011”, astfel încât, simulând concurenţa, contractele să fie adjudecate prin rotaţie. Astfel, au fost organizate trei licitaţii ce au fost adjudecate de S.C. Colas Drumuri S.R.L, S.C. Gecor S.R.L, S.C. General Trust Argeş S.R.L. Valoarea totală a contractelor încheiate a fost de 499,1 milioane lei (aproximativ 114,2 milioane euro), iar sursa de finanţare a reprezentat-o bugetul de stat.

Inspectorii Consiliului Concurenţei au efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor implicate în cele trei investigaţii, documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii aflându-se în analiza autorităţii române de concurenţă.Comapaniile implicate şi la care s-au efectuat inspecţii sunt: S.C. Alpine BAU GmbH Austria, S.C. LENA Engenharia E Construcoes S.A. Portugalia, S.C. Artera Blue S.R.L., S.C. Shapir Structures 1991 LTD Israel, S.C. PA&CO Internaţional S.R.L., S.C. Tel Drum S.A., S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L., S.C. Euroconstruct S.A., S.C. Topavedi Construcţii S.R.L., S.C. Vectra Service S.R.L., S.C. Argecom S.A., S.C. Hidro Olt S.R.L., S.C. Eurovia Construct Internaţional S.A., S.C. General Trust Argeş S.R.L, S.C. Delta Antrepriză De Construcţii Şi Montaj 93 S.R.L, S.C. Tehnologica Radion S.R.L., S.C. Dimar S.R.L., S.C. Apolodor Comimpex S.R.L., S.C. Colas Drumuri S.R.L., S.C. Confort S.A., S.C. Pas Trans Company S.R.L, S.C. Gecor S.R.L., S.C. Romstrade S.R.L, STRABAG AG Austria Sucursala Bucureşti România.

CC menționează că unele companii sunt implicate chiar şi în două investigaţii din cele trei declanşate. În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10 din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Reamintim că din septembrie 2009, autoritatea română de concurenţă a adoptat noile instrucţiuni privind politica de clemenţă, instrucţiuni care se aplică atât înţelegerilor orizontale, cât şi restricţionărilor verticale foarte grave.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.