autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mie, mart. 19th, 2014

Anul trecut au fost produse 87 milioane de mașini, în toată lumea. România, pe locul 26

Producția modială de vehicule s-a ridicat la 87,2 milioane de unități la nivel global, cu 3,6% mai multe decât în 2012, potrivit primelor cifre bazate pe informațiile locale și colectate de Organizația Internațională a Constructorilor de Autovehicule. România se află pe locul 26 în lume.

Producția de vehicule a crescut cu circa 3 milioane de autovehicule în întreaga lume, cererea fiind în continuă creștere atât pe piețele care au trecut prin criză în anii trecuți, cât și pe piețele emergente. Cel mai mare volum de vehicule a fost produs în China, o țară în care sunt construite, în fiecare zi, un sfert dintre vehiculele lumii, un volum egal cu cel produs de SUA și Japonia la un loc. În plus, China a cunoscut o creștere de 14% față de anul trecut, în timp ce mai multe țări cu producție semnificativă au construit mai puține mașini (Japonia, India, Canada, Rusia).

România se află abia pe poziția 26 în lume, cu un total de 411.000 vehicule construite, o creștere de peste 20%, după ce în 2012 producția se ridica la numai 337.765 vehicule. Din păcate, volumul scăzut de vehicule comerciale (38 de unități) și ritmul redus al uzinei de la Craiova ne păstrează în eșalonul doi în Europa, unde cele două țări ale fostei Cehoslovacia construiesc anual, împreună, peste 2 milioane de autovehicule. În calsamentul pe continent țara noastră se află pe locul 10, în urma Poloniei și Belgiei.

Clasament producție auto (unele țări au valori estimate sau nu cuprind vehiculele comerciale)

În același timp, au fost vândute (livrate) la nivel global 85.393.803 autovehicule, aproape 2 milioane de mașini fiind produse pe stoc, după cum reiese dintr-un calcul simplu, mare parte din acest stoc fiind, de fapt, mașinile ce au fost livrate în primele luni ale lui 2014. China este piața cea mai mare, fiind evident un echilibru între producție și vânzări. Nu se poate spune același lucru despre SUA, care a vândut, pe lângă producția de 11 milioane de vehicule, alte circa 4 milioane importate, cele mai multe provenind din Japonia. De altfel, asiaticii au o balanță de exportatori, jumătate din producție fiind vândută în alte țări ale lumii.

România se află abia pe locul 60 la vânzări, cu 71.500 vehicule livrate anul trecut, mai puține decât Slovacia și Ungaria, dar puțin mai multe decât Grecia.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. […] Vezi clasamentul complet al producţiei auto în lume pe autoindustry.ro. […]

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>