autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: lun, mart. 26th, 2012

Americanii vor să interzică GPS-urile de pe mașini din motive de siguranță

Autoritatea americană pentru siguranța traficului NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) a început să ridice o problemă destul de serioasă, dar care ar putea schimba radical sistemele de navigație, așa cum le cunoaștem astăzi. Potrivit statisticilor, 17 din accidentele de circulație de pe teritoriul SUA (aproximativ 900.000), raportate la poliție pe parcursul anului 2010, au avut drept cauză distragerea atenției, într-o formă sau alta. Din acestea, 3 procente (circa 26.000 de accidente) au fost produse ca urmare a distragerii atenției de un dispozitiv de comandă sau control al autovehiculului, cum ar fi navigația, radioul, sistemul AC și altele.

În acest context, NHTSA a emis un document extrem de important care propune reducerea sau eliminarea a cât mai multor posibilități de distragere a atenției șoferului în timpul mersului. Printre altele, în document se precizează că „sistemele care furnizează informație vizuală dinamică non-saftey-related (n.r. care afectează siguranța) ar trebui să fie capabilă să împiedice ca această informație să ajungă la șofer.” Asta înseamnă că dispozitivele de navigație să poată furniza imagini doar celorlalți pasageri. În detaliu, se face diferența între „hărțile statice” și „hărțile dinamice, în continuă mișcare, care nu sunt recomandate”.

În acest context, viitorul sistemelor de navigație ar putea deveni incert pe teriotriul american, nefiind exclusă o abordare similară din partea autorităților echivalente din Uniunea Europeană.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>