autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mar, nov. 12th, 2013

Guvernul insistă: 3.000 tichete Rabla în plus, deși nimeni nu le folosește

Ignorând faptul că Programul Rabla 2013 a fost un eșec, Guvernul mai emite o serie de tichete “Rabla” pentru finalul de an. Potrivit  unui comunicat AFM, Programul Rabla 2013 va beneficia de o ultimă suplimentare a numărului de tichete valorice destinate persoanelor fizice. Astfel, începând de joi, Administrația Fondului de Mediu (AFM) va distribui încă 3.000 de tichete, repartizarea acestora la nivel național urmând să fie făcută, din nou, în funcție de totalul mașinilor mai vechi de 10 ani înscrise în fiecare județ. Această decizie vine în contextul în care un număr foarte mic din tichetele acordate în acest an au fost folosite pentru cumpărarea de mașini noi. Unul dintre motive este și faptul că durata de valabilitate a acestora a fost de numai 45 de zile.

Valoarea noilor tichete Rabla emise în noiembrie va rămâne neschimbată. Proprietarii de vehicule uzate vor primi în schimbul automobilelor casate câte un voucher de 6.500 lei, după ce, în prealabil, au fost acceptati pe listele colectorilor validați în Program și au obținut, în maxim zece zile de la predarea mașinii, certificatele de distrugere și radiere necesare.

Tichetele sunt, în continuare, transmisibile, însă cei care doresc să le valorifice achiziționând un automobil nou trebuie să se grăbească. Termenul limită de depunere a dosarelor la unul dintre dealerii sau producătorii auto validați este 20 decembrie, nota de înscriere, fără de care finalizarea tranzacției propriu-zise nu poate fi realizată, fiind valabilă doar până la data de 23 decembrie 2013. Pentru fiecare mașină nouă cumpărată prin Programul Rabla, clienții pot folosi un singur tichet Rabla.

Față de anii anteriori au fost aduse mai multe modificări procesului de distribuire a tichetelor: nu mai este permis transferul între diferiți colectori, nu mai este permis transferul între punctele aceluiași colector, decât cu avizul AFM. În plus, cei care se înscriu în Programul Rabla din acest an pot beneficia și de un eco-bonus suplimentar, în valoare de 500 lei. Acesta se acordă pentru mașinile noi care îndeplinesc normele de poluare Euro 6 sau ale căror emisii de CO2 nu depășesc pragul de 100 g/km. Cele două bonusuri pot fi cumulate, pentru o reducere totală de 1.000 lei, care se adaugă discountului de 6.500 lei, aferent Programului Rabla 2013.

Numărul total de tichete Rabla emise anul acesta a fost de 20.000, din care 17.000 au fost distribuite persoanelor fizice și 3.000, celor juridice. Cele mai multe tichete au rămas, însă, nefolosite, numărul mașinilor cumpărate fiind cu mult mai mic decât în 2012. Lipsa de interes a românilor pentru cumpărarea de automobile noi a făcut ca nici tranzacțiile cu vouchere să nu mai reprezinte un mijloc de câștig pentru cei care aveau acasă o Rablă. Aceștia și-au predat mașina la Remat, însă au constatat că nimeni nu este interesat să cumpere tichete Rabla.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>