autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: lun, mart. 5th, 2012

Victimele mașinilor cu numere de Bulgaria au dreptul la despăgubiri

Conducătorii auto români care suferă prejudicii în accidente rutiere survenite în țară din vina unor șoferi cu mașini înmatriculate în afara României sunt îndreptățiți să primească despăgubiri fie de la corespondenții de pe teritoriul României ai asiguratorilor RCA/Carte Verde ai celor responsabili de accidente, fie de la instituții precum Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) sau Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), în funcție de statul în care este înmatriculat autovehiculul vinovat și de alți factori.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în primele 6 luni ale anului trecut, s-au deschis 5.190 de dosare de daună ca urmare a unor accidente rutiere provocate pe teritoriul României de mașini înmatriculate în alte state, cu 5 (140) mai multe decât în perioada similară din 2010.

Cele mai multe din aceste daune au survenit din vina unor autovehicule înmatriculate în Bulgaria, numărul acestora fiind de 1.798 în primul semestru din 2011, în creștere cu peste 30 față de intervalul ianuarie-iunie 2010 (1.376).

Un număr semnificativ de prejudicii au fost provocate și de mașini înmatriculate în Italia (707), Spania (575), Germania (540), Ungaria (456), Franța (267) sau Turcia (145), potrivit CSA.

Astfel, dacă accidentul a fost provocat pe teritoriul românesc de o mașină înmatriculată în alt stat decât România aparținând UE, Spațiului Economic European (SEE) sau care este semnatar al convenției internaționale Carte Verde, șoferul prejudiciat trebuie să se adreseze Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Biroul va identifica corespondentul de pe teritoriul României al societății de asigurare străine care a emis polița RCA/Carte Verde a vinovatului. Păgubitul trebuie să se adreseze acestui corespondent pentru a aviza și regulariza dauna. Dacă asiguratorul respectiv nu are corespondent numit pe teritoriul României, gestionarea cazului de daună se va face prin intermediul BAAR.

În schimb, dacă șoferul vinovat conducea o mașină înmatriculată într-un stat nesemnatar al acordului Carte Verde, acesta avea obligația de a încheia o asigurare de frontieră la intrarea pe teritoriul României. Dacă cel vinovat și-a îndeplinit această obligație, păgubitul trebuie să se adreseze asiguratorului român care a emis asigurarea, iar pentru identificarea acestuia poate apela la BAAR.

Indiferent de statul în care este înmatriculată mașina cu care s-a comis accidentul, dacă șoferul vinovat nu avea niciun fel de asigurare de răspundere civilă auto valabilă, cel prejudiciat trebuie să se adreseze, pentru a fi despăgubit, Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS).

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Madalina spune:

    Foarte bun articol; acestea sunt niste situatii mai incurcate care nu toata lumea le stie; de asemenea se poate apela la un cabinet de avocatura cand problema ne depaseste.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>