joi, iunie 12, 2025
AcasăTest driveOpel Ampera - electric/1.4 benzină (2011 - prezent)

Opel Ampera – electric/1.4 benzină (2011 – prezent)

Viața automobilelor cu combustie se apropie de sfârșit, dar cu viteză redusă. Până când vom circula doar electric, Opel Ampera (și fratele Chevrolet Volt) reprezintă cel mai eficient pas înainte. Am testat inovatorul vehicul al GM în Elveția, într-una dintre cele mai ecologiste țări din lume.

Automobilul Opel Ampera, alături de versiunea americană Chevrolet Volt, cu care împarte majoritatea componentelor, are toate șansele să revoluționeze ideea de automobil electric și să aducă propulsia bazată pe energia electrică și mai aproape de cumpărătorii de automobile. Și asta în ciuda prețului de lansare destul de piperat pentru mulți europeni, respectiv 42.600 euro, nivel de bază, cu TVA inclus (19), pe piața din Germania.

Tehnologie

În linii mari, Ampera nu aduce nimic nou din punct de vedere tehnic, bazându-se pe componente care sunt deja utilizate în industria auto. Piesa centrală, în jurul căreia se învârte totul, este motorul electric, care la rândul său este bine integrat într-un sistem de propulsie denumit Voltec. Propulsorul generează 111 kW, ceea ce reprezintă 150 CP. Numai că funcționarea sa este strict legată de generatorul de curent, care acționează și ca motor în situațiile solicitante, în paralel cu motorul principal. Puterea comunicată este pentru întreg ansamblul. De asemenea, cuplul maxim al acestui sistem este de 370 Nm, disponibil aproape instantaneu. Legătura dintre motor și trenul de rulare este făcută prin intermediul unei cutii unicat, am putea spune, aceasta fiind practic cea mai inovatoare componentă din acest automobil. Cutia este una de tip “planetar”, fără trepte reductoare, ca la cutiile clasice, având câte ceva în comun cu cutia CVT și cu ambreiajele de tip centrifugal. Practic, acest mecanism preia lucru mecanic de la unul sau două motoare electrice, combinându-le energia pentru a o transmite la roți. Noutatea față de descrierile inițiale ale conceptului Volt este dată de intervenția unui motor termic chiar în cutie.

Motorul termic

Povestea motorului cu combustie conduce aparent la concluzia că avem de-a face cu un vehicul cu propulsie hibridă clasică. La Toyota Prius, de exemplu, motorul electric funcționează și singur, și în combinație cu cel termic, pentru a oferi cea mai bună performanță. Diferența ar consta în faptul că, la Ampera, motorul principal este cel electric, pe când la hibridele clasice, motorul principal este cel cu benzină. La momentul prezentării conceptului Volt, s-a spus despre motorul cu benzină că este folosit exclusiv pentru a genera curent electric. Ideea este genială: ai un vehicul electric, bateria te limitează la un număr de kilometri (maxim 160 până acum) și vrei să mergi totuși mai mult. Ce faci? Renault și alți producători lucrează la rețeaua stradală de încărcare. Adică te vei opri, mai mult timp sau mai puțin, în funcție de evoluția tehnologiei, și vei încărca bateria sau o vei schimba. GM a propus alternativa cea mai bună, pentru moment. Ai un generator de curent sub capotă. Acesta este motorul 1.4 benzină, cu 4 cilindri, de 86 CP. El pornește doar când ai nevoie de curent suplimentar. Asta se spunea la prezentările inițiale. Acum, la lansarea pentru presă, am aflat că motorul intervine și în cutie pentru a susține motorul electric, în situații excepționale, când este nevoie de putere. Schimbă asta prea mult caracterul acestui model? Părerea unanimă a jurnaliștilor a fost că nu. Până la urmă, cel mai elocvent este consumul de benzină, care se situează între 0 și 1.1 litri, în 90 din timp. Explicația specialiștilor Opel, aflați la locul testului, a fost că s-a dorit o menținere a parametrilor dinamici ai mașinii indiferent de nivelul de încărcare al bateriei, pentru ca șoferul să nu simtă diferențe semnificative de comportament. Este totuși Ampera un vehicul pur electric? Mai degrabă nu, ci deschide drumul pentru o nouă generație de vehicule hibirde.

Economii

Testul cu Ampera, pe o distanță destul de scurtă ca să putem face calcule foarte minuțioase, a arătat care este comportamentul și cât de multă benzină consumă mașina la un parcurs mixt, urban – extraurban, de aproximativ 150 km. Consumul motorului electric este de maxim 16kWh la 100 km parcurși, ceea ce înseamnă, la prețurile din România (1 kwh = aprox. 0,5 lei), 8 lei/100 km. Comparativ, un motor economic pe benzină consumă, în cazuri fericite, 8 litri/100 km, respectiv (la 5,50 lei/litru) un cost de 44 lei la 100 km. La diesel, un consum mai bun, să zicem 6 litri/100 km, conduce la un cost de 34 de lei/100 km. Într-un an (15.000 de km în medie, diferența va fi de minim 5.400 de lei față de motorul pe benzină și circa 3.900 lei la diesel. În cazul în care Ampera folosește și benzina, consumul înregistrat la regimul de rulare mixt a fost de 1,1 litri/100 km, ceea ce crește costurile de rulare. În cazul extrem, în care mașina este setată să țină permanent bateria încărcată (regim Hold-on, pentru a avea permanent o rezervă de curent), consumul urcă până la maximum 3 litri/100 km.

Aceste valori mici sunt date în principal de faptul că motorul pe benzină rulează aproape fără sarcină, în condiții aproape ideale, fără dezechilibre majore și turații extreme. Acest lucru conduce și la nevoia de revizii foarte rare, un alt motiv de reducere a costurilor.

Pe de altă parte, rularea cu Ampera este deosebit de agreabilă datorită zgomotelor reduse, în primul rând, dar și a comportamentului delicat, liniar, fără vibrații, comparativ cu cel din alte mașini electrice, cel mai apropiat, dintre mașinile testate până acum, fiind cel al Renault Fluence. Setările de rulare dispun și de modul Sport, care aduce reacții mai rapide ale mașinii, în detrimentul consumului de curetnt.

Să mai precizăm și faptul că autonomia acestei mașini, complet încărcate (curent și benzină) este de peste 500 km, cu până la 80 km autonomie electrică, ceea ce umilește pur și simplu celelalte mașini electrice. Față de Prius, lucrurile sunt delicate. Consumul este mai mic, autonomia mai bună, în schimb prețul ar putea deveni un argument pentru unii cumpărători.

Design și confort

Designul acestui model este de departe cel mai bun de până acum al unei mașini electrice (cu excepția Fisker, evident). Pare că designerii nu au avut nici o constrângere aunci când au primit această misiune, fiind de remarcat totuși aceeași siluetă ca la Prius sau Insight, ajustată însă inteligent cu ajutorul unui eleron. Astfel că mașina, deși este un hatchback, are o apariție spectaculoasă de limuzină. Confortul interior este bun, comparabil ca spațiu cu Astra, cele două având la bază o platformă comună. Portbagajul pare mic, având doar 310 litri, dar este suficient pentru două valize mari. La interior, aspectul materialelor este contrastant, bordul fiind mult sub nivelul Astrei, dar înfățișarea hi-tech a celor două display-uri echilibrează și chiar transformă mașina într-o mini navă spațială. Și dacă am vorbit despre display-uri, să spunem că unul dintre ele, cu diagonala de 7 inci, înlocuiește vechile cadrane rotunde. Pe el pot fi consultate informațiile despre sistem, viteză, încărcarea bateriei, modul de rulare etc. Pe celalalt, amplasat deasupra consolei centrale, se găsesc informațiile despre fluxurile de energie, consum, dar și navigația și multimedia.

Bateria

Blocul de acumulatori este amplasat în șasiu, practic, în formă de T, și are o greutate de 98 kg. Capacitatea de 16 kwh este asigurată de cele 288 de celule litiu-ion, fiind prima baterie cu sistem de gestionare a temperaturii, fiind pregătită instantaneu de funcționare inclusiv la temperaturi extreme, iarna, lucru care nu este posibil la alte mașinile electrice. Încărcare se face cu un cablu de 6 metri, aflat în dotare, la o priză de 230V/16 A, într-un interval maxim de 4 ore. Mașina permite programarea orelor de încărcare, astfel încât posesorii să beneficieze de tarifele cele mai bune la rețeaua electrică.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole