Comisia Europeană are în plan clarificarea normelor UE, ce trebuie respectate de cetăţeni şi firme, la înmatricularea sau reînmatricularea autovehiculelor dintr-un stat în altul, legislaţia care va intra în vigoare în acest sens, din 2014, respectând conceptul “pieţei unice”.
Concret, proiectul CE propune recunoaşterea valabilităţii verificării tehnice de tip RAR dintr-un stat european în altul şi, implicit, eliminarea obligativităţii efectuării acesteia la cumpărarea unei maşini din ţara “X” şi reînregistrarea ei în ţara “Y”, ceea ce va scădea timpii şi costurile operaţiunilor din înmatriculare. De asemenea, iniţiativa CE abrogă regula actuală, conform căreia, un vehicul înregistrat într-un stat nu are voie să circule în altă ţară europeană mai mult de 90 de zile consecutive.
Prin urmare, din 2014, autorităţile unui stat UE nu vor mai putea cere unui proprietar cu cetăţenie străină să-şi reînmatriculeze automobilul pe teritoriul lor, chiar dacă persoana în cauză petrece o perioadă mai lungă în respectiva ţară. Ceea ce înseamnă că, de pildă, românii care au maşini cu numere bulgăreşti nu vor mai putea fi sancţionaţi, conform legii actuale, dacă nu obţin ştampilă de intrare în România o dată la trei luni. Iar cetăţenii europeni care îşi petrec o parte din an într-o reşedinţă de vacanţă dintr-o altă ţară UE nu vor mai fi nevoiţi să-şi înmatriculeze maşinile în statul respectiv. Proprietarii de automobile care se mută definitiv într-o altă ţară UE vor avea la dispoziţie şase luni pentru a-l reînregistra.
Mai mult, noile reglementări “flexibilizează” traficul transfrontalier. Astfel, salariaţii care fac naveta dintr-o ţară UE în alta şi folosesc un automobil înmatriculat de angajator în ţara respectivă nu vor mai trebui să-l înmatriculeze în ţara lor de origine.
Şi, mai important, companiile de închirieri auto vor putea transfera autoturisme dintr-o ţară în alta a UE, în perioada concediilor, fără a le reînmatricula. De exemplu, dacă o firmă de “rent a car” operează în Poiana Braşov şi, să spunem, la Salonic, vara îşi va putea muta flota de la noi pe litoralul grecesc, cu tot cu numerele româneşti. În cazul companiilor care deţin flote auto, vehiculele vor fi înregistrate în statul UE în care se află sediul firmei, iar celelalte ţări ale UE trebuie să accepte acest lucru.
Potrivit OUG Nr. 78 din 24 august 2000, privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea înmatriculării sau înregistrarii acestora în România, vehiculele rutiere pot fi înmatriculate sau înregistrate numai după omologarea şi certificarea autenticităţii acestora, după caz, de către Regia Autonomă Registrul Auto Roman (RAR), chiar dacă maşina respectivă dispune de toate actele necesare din ţara de provenienţă.
De asemenea, în momentul de faţă, conform legii, autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute de persoane care au sediul sau domiciliul în România, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioadă de maximum 90 de zile de la introducerea acestora în ţară.