autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mar, apr. 10th, 2012

SUA: Divorțul trebuie anunțat la firma de asigurări

Șoferii din Statele Unite trebuie să-și informeze asiguratorii unde au încheiate polițele de asigurare auto că au divorțat de partenerii lor în maxim o lună de la pronunțarea divorțului, în caz contrar riscând să le fie refuzate cererile de despăgubire, potrivit Fox Business.

Cele mai multe companii de asigurări de peste Ocean oferă discounturi de 5 până la 15 la tarifele de primă pentru autoturisme deținute de cupluri căsătorite. De asemenea, se practică reduceri de până la 25 pentru cuplurile care își asigură mai multe mașini pe aceeași poliță.

Cei care divorțează nu mai pot beneficia de aceste reduceri, notează Fox Business.

Din cauza faptului că polițele de asigurare auto pe care sunt trecute mai multe mașini acoperă o singură gospodărie, acestea nu pot rămâne valabile în caz de divorț și separare domiciliară a soților.

Contractele de asigurare stipulează că asigurații trebuie să raporteze firmelor de asigurare orice schimbare de domiciliu, locația fiind un factor important în calculul tarifelor de primă.

Astfel, dacă un asigurat omite să raporteze asiguratorului că a divorțat și s-a mutat, cu tot cu mașina asigurată, de la vechiul domiciliu, riscă să-i fie refuzate cererile de despăgubire adresate societății de asigurare în urma unor daune survenite după divorț și schimbarea de domiciliu.

O altă problemă care poate apărea în astfel de situații este legată de cazul în care autoturismele celor doi (de-acum foști) soți continuă să fie înregistrate pe numele amândurora, ca proprietăți deținute în comun, fiind totodată asigurate pe o singură poliță.

Astfel, un soț divorțat se poate trezi că fostul partener a provocat un accident auto și că, din cauza proprietății comune asupra mașinii și a existenței unei singure polițe de asigurare, malusul încasat de cel responsabil de la asigurator, prin transferul într-o clasă superioară de risc, care duce la majorarea primei de asigurare, se răsfrânge și asupra sa.

De asemenea, în cazul mașinilor deținute și asigurate în comun de soți divorțați, la expirarea poliței de asigurare, neurmată de reînnoirea acesteia, ambii foști parteneri de viață sunt pasibili de amendă. Asta deși, după divorț, de facto, mașina respectivă a rămas în posesia doar a unuia dintre foștii parteneri.

Tocmai de aceea, pentru evitarea acestor situații, asiguratorii recomandă soților care divorțează să nu omită să facă și partajul juridic al autoturismelor deținute anterior în comun, chiar și în cazul în care modul de împărțire între ei a acestor bunuri a fost deja decis informal, pe cale amiabilă.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>