Conducătorii auto care își avariază mașinile aflându-se la volan sub influența alcoolului nu sunt îndreptățiți la despăgubiri din partea societăților de asigurare pe polițele lor facultative auto, potrivit condițiilor de asigurare Casco ale asiguratorilor din piață.
Mai mult, unele companii de asigurări își rezervă, prin contract, dreptul de a anula cu totul polița de asigurare în cazul în care asiguratul solicită despăgubiri sau raportează survenirea unui eveniment asigurat produs în timp ce se afla la volan sub influența băuturilor alcoolice.
„Sunt excluse din asigurare situațiile în care, din actele încheiate de organele în drept și/sau din orice alt mijloc de probă rezultă că la data producerii evenimentului asigurat persoana care a condus sau acționat autovehiculul asigurat, în momentul producerii accidentului, se afla sub influența băuturilor alcoolice, a produselor sau substanțelor stupefiante ori medicamentelor cu influențe similare, ori s-a sustras sau refuză recoltarea probelor biologice sau toxicologice sau a părăsit locul producerii accidentului, în situațiile în care acest fapt nu este permis de reglementările legale”, se stipulează în condițiile de asigurare Casco ale Uniqa Asigurări.
La Generali Asigurări, „Asigurarea nu operează când persoana care conduce autovehiculul este sub influența substanțelor halucinogene (stupefiante), alcoolului sau în stare de ebrietate, precum și dacă s-a sustras de la recoltarea probelor biologice privind stabilirea alcoolemiei sau a părăsit locul accidentului”.
Astra Asigurări nu acordă despăgubiri pentru daune provocate de conducătorul autovehiculului asigurat în timp ce acesta se află sub influența alcoolului sau se sustrage de la recoltarea probelor biologice.
În plus, asiguratul va pierde cu totul drepturile prevăzute prin asigurare dacă se află sub influența alcoolului în momentul producerii evenimentului rutier. În acest caz, polița va fi anulată, fără ca șoferul să fie îndreptățit la restituirea primelor de asigurare deja achitate.
Pe lângă asta, cei care conduc și înregistrează daune în stare de ebrietate vor fi penalizați, la eventuala reînnoire a polițelor lor Casco, cu tarife de primă semnificativ majorate, întrucât vor fi percepuți ca prezentând risc major pentru asiguratori.
O primă variantă a normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) privind sistemul bonus-malus pentru polițele RCA, de la finalul anului 2009, prevedea că șoferii băuți care provoacă prejudicii altor participanți la trafic ar fi urmat să fie retrogradați direct la ultima clasă de malus (M8), care presupune un preț de 6 ori mai mare decât cel de bază practicat de asigurator. Ulterior, însă, această prevedere a fost eliminată din norme.