luni, iunie 24, 2024
AcasăLegislațiePrima mașină – un program care ar putea să relanseze vânzările de...

Prima mașină – un program care ar putea să relanseze vânzările de mașini noi

Guvernul a anunțat demararea unui nou program de susținere a vânzărilor de automobile noi, prin garantarea creditelor acordate de bănci, pentru mașini de până la 11.500 de euro. Programul a fost intitulat generic Prima Mașină, amintind de cel inițiat de Guvetrnul Boc pentru achiziția unei case, botezat Prima Casă.

Prima Mașină este o inițiativă cu șanse mari de relansare a pieței auto din România, având infinit mai multe calități decât celebrul Program Rabla, care nu a fost altceva decât o formă mascată de subvenționare a prețului mașinilor noi.

Potrivit detaliilor oferite de Ministerul Economiei, vor putea fi cumpărate mașini cu un preț de cel mult 50.000 de lei (plus TVA), statul urmând să garanteze jumătate din valoarea creditului necesare pentru finanțare. Persoanele eligibile sunt românii cu vârste între 18 și 35 de ani, care nu au mai deținut în proprietate un automobil. Durata creditului nu va putea fi mai mare de 7 ani. Avansul pe care viitorii proprietari vor fi obligați să-l plătească va fi de 5 – 10% din prețul mașinii.

Constantin Niță, ministrul Economiei, a adeclarată că speră ca propunerea legislativă să fie adoptată de Guvern în șefința de săptămâna viitoare, iar programul să demareze la 1 noiembrie. Sunt estimate circa 2.500 de automobile vândute în acest program, în 2014, respectiv circa 20.000 anual începând din 2015. Producătorii autohtoni de automobile, Dacia și Ford, vor fi printre companiile care vor beneficia din plin de noul program, ambele având produse ce se încadrează în limita de preț din programul Prima Casă. Potrivit exemplului dat de ministrul Niță, pentru un automobil de 11.00 euro, ar putea fi plătită o rată de 150 de euro pe lună (circa 650 de lei). Până în acest moment, s-au înscris în program 4 bănci comerciale.

Piața auto din România se s-a aflat în ultimii 6 ani într-un declin prelungit, abia în 2014 fiind înregistrată o ușoară revenire.

 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole