Lista sancțiunilor suplimentare aduse de noul Cod Rutier

0
463

Proaspăt intrat în vigoare, noul Cod Rutier aduce deja câteva sancțiuni suplimentare, reglementate prin Ordonanță de urgență. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat deja în vigoare la finele lunii trecute.

Noile sancțiuni aduse de Codul Rutier:

1. Prima și poate cea mai importantă modificare adusă Codului Rutier vizează transportul copiilor cu vârsta de până la trei ani. Astfel, șoferii care nu vor folosi scaune speciale pentru copiii din această categorie de vârstă riscă 3 puncte de penalizare. Legislația autohtonă este armonizată astfel cu cea valabilă la nivelul Uniunii Europene. Scaunele trebuie să fie omologate, respectiv fixate conform instrucţiunilor dedicate pentru minorii sub 3 ani. Noua regulă nu se aplică și în cazul vehiculelor destinate transportului în comun şi taxiurile, cu menţiunea că locul din dreapta al taximetrului nu poate fi ocupat de un copil mai scund de 150 centimetri sau mai mic de trei ani.

2. Pasagerii minori cu vârsta de peste trei (3) ani şi înălţimea de până la 150 centimetri să poată fi transportaţi în autovehicule fără scaune speciale pentru aceştia dacă ocupă orice alt loc în afară de cel din faţă, cât timp poartă centura de siguranţă.

3. O altă modificare adusă Codului Rutier vizează recoltarea probelor biologice, operațiune ce poate fi efectuată şi într-o ambulanţă sau autospecială aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, pe lângă unităţile de asistenţă medicală autorizate şi unităţile medico-legale. Noua reglementare se aplică în cazul în care un conducător auto este controlat de un echipaj al Poliţiei Rutiere cu aparatul etilotest şi rezultatul anunţă conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau al altor substanţe care afectează capacitatea de a conduce. Poliția speră să obţină rezultate mai clare ale efectului acestora asupra capacităţii de conducere a şoferului respectiv.

4. Potrivit Ordonanței de urgență, în noul Cod Rutier sunt introduse, de asemenea, noi reguli pentru șoferii care aveau permisul de conducere anulat în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare pentru o faptă care nu mai este prevăzută de legea penală. Astfel, dacă fapta pentru care acesta a fost condamnat nu mai există în legislaţia penală adoptată la 1 februarie 2014, titularul permisului de conducere anulat se poate prezenta de îndată la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere.

5. Ultima modificare prevede că permisele de categorie A, B, C şi D sunt valabile din oficiu şi pentru subcategoriile aferente, precum şi pentru categoria Am (specifică mopedelor cu motorizare de până la 49 cmc) – categorie care nu necesita permis de conducere până la schimbarea normelor metodologice din 2013 privind obţinerea permisului de conducere pentru motocicluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.