joi, mai 23, 2024
AcasăPiata autoMinistrul Mediului: Programul Rabla va exista și în 2015

Ministrul Mediului: Programul Rabla va exista și în 2015

Programul Rabla va exista și în 2015, a anunțat ministrul Mediului, Attila Korodi, care susține că acesta trebuie să continue, în ciuda opoziției manifestate de anumiți membri ai Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile, Dacia și Ford.

“Stiti ca exista un dialog in care Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile ar fi fericita ca programul sa nu mai mearga inainte, dar din punctul nostru de vedere suntem permanent interesati ca masinile vechi, care inseamna probleme de poluare, sa fie scoase din uz. De aceea, noi vrem sa gandim un proiect care sa aiba anumite modificari si sa demonstrez ca nu numai ce spun producatorii conteaza, ci si modul in care arata strada in Romania, in care avem foarte multe masini care polueaza”, a explicat Korodi.

Potrivit ministrului, Programul Rabla merge foarte bine anul acesta, iar 2015 va suferi unele modificari.

“Programul Rabla merge bine in acest moment, pentru ca procedurile birocratice s-au simplificat, iar atat persoanele fizice, cat si companiile au putut sa urmareasca permanent stadiul voucherelor ramase. In acest moment exista mai putin de 700 de tichete disponibile. Nu o sa avem probleme de inchidere a programului. Va fi unul dintre putinii ani in care se vor epuiza toate tichetele alocate. Pentru 2015, sunt convins ca vor fi modificari in Programul Rabla, dar este prematur sa vorbim despre acestea.“

Attila Korodi nu crede că noul program anuntat de Ministerul Economiei, “Prima masina”, va avea o influenta majoră asupra Programului Rabla.

“Prima Masina poate sa aiba o influenta asupra Programului Rabla. Noi nu suntem implicati in acest program, este al Ministerului Economiei. Din punctul nostru de vedere, trebuie sa vedem foarte clar ce se intampla cu calitatea aerului in marile orase, si programele noastre merg in aceasta directie”, a declarat ministrul.

Ieri, Guvernul a anunțat demararea unui nou program de susținere a vânzărilor de automobile noi, prin garantarea creditelor acordate de bănci, pentru mașini de până la 11.500 de euro. Vor putea fi cumpărate mașini cu un preț de cel mult 50.000 de lei (plus TVA), statul urmând să garanteze jumătate din valoarea creditului necesare pentru finanțare. Persoanele eligibile sunt românii cu vârste între 18 și 35 de ani, care nu au mai deținut în proprietate un automobil. Durata creditului nu va putea fi mai mare de 7 ani. Avansul pe care viitorii proprietari vor fi obligați să-l plătească va fi de 5 – 10% din prețul mașinii.

Sunt estimate circa 2.500 de automobile vândute în acest program, în 2014, respectiv circa 20.000 anual începând din 2015.

 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole