Despăgubirile RCA pentru daune morale rezultate din decese survenite în accidente rutiere, raportate la câștigul salarial mediu net lunar din Uniunea Europeană, respectiv din țara noastră, sunt, în medie, de 4 ori mai mici la nivelul întregii Europe decât în România, potrivit unui studiu elaborat de Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS).
„În caz de deces, despăgubirea medie europeană pentru daune morale, raportată la venitul mediu net lunar la nivel european, este de 4 ori mai mică decât despăgubirea medie acordată în România, raportat la același criteriu, cel al câștigului salarial mediu net lunar”, a declarat președintele FPVS; Sorin Greceanu, coordonatorul principal al studiului.
Potrivit acestuia, chiar și prin simpla comparare a sumelor efectiv acordate pentru daune morale, România se situează, din acest punct de vedere, printre primele țări din Europa, înaintea unor state precum Germania, Austria, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Ungaria, Cehia, Slovacia, Danemarca, Norvegia, Suedia sau Luxemburg.
Studiul FPVS reprezintă o sinteză a sentințelor curților de apel din România din anii 2009 și 2010, pentru spețe de despăgubiri morale RCA pentru vătămări corporale și decese rezultate din accidente rutiere survenite în perioada 2006 – 2010. S-au luat în calcul 715 cazuri de deces și 721 de cazuri de vătămări corporale.
„Studiul nu și-a propus să evalueze viața și sănătatea persoanelor, scop imposibil şi imoral, ci doar să ofere criterii cât se poate de obiective pentru stabilirea unor compensații materiale pentru ceea ce este nonmaterial, compensații în măsură să aducă o oarecare alinare a suferinței produse victimelor accidentelor de vehicule care au suferit daune nepatrimoniale”, a precizat Greceanu.
Din studiul realizat de FPVS rezultă că, în medie, despăgubirea medie RCA dictată de instanțe pentru daune morale în caz de deces este de 52.883 lei, media fiind mai mult decât dublă pentru ucidere din culpă (65.078 lei) decât pentru cazurile unde a existat intenție (30.886 lei).
Despăgubirea morală medie pentru deces diferă în funcție de relația de rudenie dintre persoana care solicită despăgubirea și cea decedată.
Astfel, părinților celor decedați li se acordă, în medie, o despăgubire de 75.097 lei, semnificativ mai mare decât cea pentru soți (52.510 lei), copii minori (51.324 lei), copii majori (36.434 lei) sau frați (29.912 lei).
Pentru vătămări corporale, media daunelor morale acordate este de 316 lei/zi de îngrijiri medicale, dacă accidentul nu s-a soldat cu o infirmitate, și de 419 lei/zi de îngrijiri medicale, dacă persoana prejudiciată a rămas cu o infirmitate.
În România, în urma unui deces, în medie 3,3 persoane, rude ale celui decedat, primesc despăgubiri morale RCA prin decizie a instanței, suma totală medie a despăgubirilor fiind de 175.000 lei (circa 41.000 euro).
„Prin comparație, în Franța, despăgubirile morale pentru decesul unui soț sunt, în medie, de 20.000 – 30.000 euro și trebuie ținut cont de faptul că acolo nu există limită de răspundere RCA pentru vătămări corporale și decese, în timp ce la noi aceasta se situeaza la 5 milioane euro”, a subliniat șeful FPVS.
FPVS propune instituirea unui sistem de calcul al despăgubirilor morale RCA pentru vătămări corporale și decese, având la bază media despăgubirilor acordate de instanțe, așa cum rezultă din jurisprudența românească, precum și evoluția câștigului salarial mediu net.
„În prezent, jurisprudența românească este extrem de neunitară în privința acestor spețe, sumele dictate ca despăgubiri morale diferă extrem de mult de la o instanță la alta. Un sistem unitar de calcul general recunoscut și acceptat ar aduce mai multă obiectivitate și ar încuraja stabilirea despăgubirilor cuvenite pe cale amiabilă, pentru a nu se mai ajunge atât de des la tribunal și pentru ca procesul de despăgubire să fie mai rapid”, a declarat Sorin Greceanu.
Acesta a adăugat că, pentru viitor, se poate avea în vedere eventuala dezvoltare, în colaborare cu Institutul de Medicină Legală (IML), a unui sistem de punctaj care să țină seama și de alte criterii, sistem care să stabilească indici pentru pierderea de organe pereche sau nepereche, pierderea de funcție, punerea vieții în primejdie, invaliditate, sluțire șamd.