Deşi au durat mai puţin de două zile, protestele spontane ale angajaţilor Dacia de săptămâna trecută au afectat semnificativ procesul de producţie al uzinei, provocând companiei argeşene pagube estimate la peste 20 de milioane de euro. Anunţul a fost făcut de Radu Mavrodin, directorul de resurse umane al Grupului Renault pentru România şi regiunea Euromed, în cadrul unei întâlniri cu presa, la Piteşti.
“A afectat producţia. Este o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro care s-a evaporat într-o zi şi jumătate. Ceea ce este, din punctul meu de vedere, trist, lăsând la o parte pierderea pe care am suferit-o noi toţi în buzunar până la urmă, pentru că Dacia este una din puţinele întreprinderi care contribuie de o manieră sensibilă la bugetul acestei ţări”, a explicat Mavrodin.
În plus, oficialul Renault este convins că astfel de acţiuni trebuie evitate în viitor. Pagubele produse companiei ar afecta nu doar cifra de afaceri Dacia, ci şi încasările la bugetul de stat, având, astfel, consecinţe directe asupra fiecărui cetăţean.
“Dacia face, ca cifră de afaceri, între 3 şi 4 din Produsul Intern Brut (PIB) al României, ceea ce nu e neglijabil. Când avem o astfel de oprire de activitate, cand e o zi deja se simte. Când se ajunge la mai mult, şi sper nici să nu ne punem problema asta, o vom resimţi şi eu şi dumneavoastră.”, a explicat oficialul Renault.
Câteva sute de angajaţi ai Uzinei Dacia de la Mioveni au refuzat să îşi desfăşoare activitatea miercuri, 20 martie, protestul continuând şi pe data de 21, în prima jumătate a zilei. Muncitorii au fost convinşi să renunţe după ce oficialii au promis că vor relua negocierile salariale doar cu condiţia ca activitatea uzinei să fie reluată. Chiar dacă doar 20 dintre angajaţi au intrat în grevă, majoritatea din Secţia Vopsitorie, activitatea întregii uzine a fost afectată.
Principalul motiv al acţiunii de protest sunt negocierile purtate pe marginea noului contract colectiv de muncă, ce ar trebui să intre în vigoare la sfărşitul acestei săptămâni, pe 6 aprilie, şi nu prevede măririle salariale de 25 cerute de sindicat. Iniţial, conducerea uzinei s-a angajat să ofere o creştere de numai 5 procente, însă propunerea făcută sindicatelor a fost majorată ieri până la 8. Reprezentanţii angajaţilor au respins şi noua propunere, negocierile urmând să continue în următoarele zile.
“Contractul colectiv actual expiră pe 6 aprilie. Sindicatele sper să fie responsabile, astfel încât să încheiem negocierile foarte repede. Pot să vă spun că am modificat oferta noastră şi am decis să urcăm până la un procent la care nimeni altcineva din industrie nu va merge. Cu alte cuvinte, la un salariu minim de bază care poate merge la 2.000 de lei, oferta noastră a fost o sumă fixă de 160 de lei pentru operatori, ceea ce reprezintă o creştere de 8. Sindicatele au decis să rămână pe cererea lor, care înseamnă 500 de lei, adică 25, şi dacă adaugi şi celelalte sporuri şi concedii ne ducem spre 35 sau 40 creştere salarială, o poziţie irealistă. Sunt convins că vom ajunge, totuşi, foarte repede la un acord.“
Este al doilea protest spontan declanşat în cadrul uzinei de la Mioveni din ultima perioadă. La mijlocul lunii decembrie, fabrica Dacia s-a confruntat cu un protest spontan, iscat pe marginea remunerării a două zile de concediu, fixate în 3 şi 4 ianuarie. Conflictul a fost soluţionat atunci până la sfârşitul zilei.