miercuri, mai 7, 2025
AcasăIndustrieAngajaţii Dacia de la Mioveni câştigă de două ori mai mult decât...

Angajaţii Dacia de la Mioveni câştigă de două ori mai mult decât cei din Maroc – aproape o treime dintre aceştia sunt femei

Angaţii Dacia din România sunt de două ori mai bine plătiţi decât colegii lor de la uzina din Tanger. Diferenţa dintre salariile medii locale şi cele din Maroc, estimate la 250 de euro, este de aproximativ 50-60, a declarat Radu Mavrodin, directorul de resurse umane al Grupului Renault pentru România şi regiunea Euromed.

“Trebuie să fim conştienţi de faptul că salariile la Dacia sunt bune, sunt meritate, dar, în acelaşi timp, sunt mari în raport cu economia naţională. Dacă vorbim mai ales de venituri, în anumite luni angajaţii de la Dacia pot să câştige peste 50-60, uneori dublu, dacă ţinem cont şi de munca suplimentară. Salariul mediu al unui muncitor din Tanger este de circa 250 de euro pe lună, pe când în România este în jur de 500.”, a spus Mavrodin.

Maroc versus Mioveni, competiţia continuă

Întrebat dacă ar fi mai avantajos ca Dacia să producă modelele destinate Europei de Vest la Tanger, în Maroc, oficialul Renault-Dacia a refuzat să dea un verdict categoric, amintind plusurile şi minusurile celor două locaţii cu caracteristici aparte. În prezent, balanţa se înclină în favoarea Marocului mai ales în privinţa costurilor salariale, uzina de la Mioveni fiind, pentru moment, superioară graţie nivelului ridicat de competenţă şi productivitate.

“În momentul de faţă, ponderea este una relativ echilibrată. Sunt plusuri şi minusuri. Reţeaua de furnizori încă nu e suficient integrată, ea va fi, mult mai repede decât a fost cea de la Mioveni. Cadenţa liniilor de producţie nu are cum să fie la nivelul celei din România, în acest moment. În acelaşi timp, costurile de producţie, cu forţa de muncă, fiind atât de interesante, lucrurile se compensează. Grupul va împărţi producţia între cele două uzine, iar problema este cum o va împărţi, în funcţie de factorii de performanţă.”

Românii trebuie, însă, să fie conştienţi de competitivitatea ridicată a colegilor din Maroc şi de importanţa tot mai ridicată pe care noua facilitate de producţie o are în cadrul Grupului Renault, anul trecut, modelele din gama entry, M0, produse la Mioveni şi Tanger, reprezentând peste 50 din vânzările totale ale concernului.

Pe termen scurt, Marocul va accelera în termeni de productivitate mult mai repede decât România. În plus, grupul insistă foarte mult pe Mioveni şi Maroc, fiindcă acestea vor fi uzinele care vor fabrica gama M0, gama Dacia, care a reprezintat, indiferent dacă vorbim de modele ce poartă badge-ul Dacia sau cel Renault, jumătate din vânzările întregului Grup, la nivel global, anul trecut., a explicat Mavrodin.

Europa în picaj, pieţele emergente pe plus

Referitor la evoluţia pieţei locale şi, mai ales, a celei europene, şeful departamentului H&R Renault România şi Euromed se arată extrem de pesimist, tendinţa generală negativă înregistrată în ultima perioadă urmând să fie de actualitate cel puţin şi în următoarele douăsprezece luni. Din fericire, pieţele emergente continuă să crească, balansând într-o oarecare măsură situaţia.

În acest moment, trebuie să fim mai prudenţi ca oricând, ţinând cont şi de situaţia pieţei europene, care a scăzut în 2012 şi va continua să scadă şi în 2013. Pieţele emergente, Brazilia, Rusia, China, India, în schimb, cresc, dar nu atât de repede pe cât ne-am fi aşteptat să crească, iar Europa scade mai repede decât ne-am fi aşteptat să scadă. Căutăm noi debuşee, noi pieţe. În România, situaţia actuală nu e grozavă, ţinând cont că peste 90 din vehicule merg la export.

Femeile, motorul din spatele succesului

O particularitate interesantă a uzinei de la Piteşti este ponderea mare a angajaţilor de sex feminin, 5.555 de persoane sau 31 din numărul total de salariaţi, cifrat la peste 17.800 de oameni, fiind femei. Cifra reprezintă dublul procentului existent în Grupul Renault la nivel mondial. Femeile ocupă 32 din poziţiile cheie şi 28 din funcţiile aferente domeniilor de inginerie şi cel al fabricaţiei.

“Meseriile industriei auto sunt cel mai adesea atribuite bărbaţilor. La succesul Renault Romania contribuie 5555 de femei, cu meserii specifice întregului lanţ de construcţie a unei maşini. Companiile care au un echilibru în ceea ce priveşte diversitatea sunt mai profitabile”, a declarat Jerome Olive, directorul general Renault Romania.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole