Un studiu realizat de organizația IPSOS, la comanda Goodyear, are drept concluzie faptul că „tinerii conducători auto din ziua de azi nu acordă multă atenţie regulilor de circulaţie”, după cum se anunță într-un comunicat trimis presei.
Deși vorbim despre un fenomen valabil de când s-a inventat automobilul, Goodyear a făcut acest studiu pe 6.400 de persoane. Studiul nu este neapărat relevant pentru piața din România, deoarece țările în care a fost realizată această cercetare sunt Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Rusia, Spania, Suedia, Elveţia, Africa de Sud, Turcia şi Marea Britanie. Repondenții au primit, în perioada iulie – august, 20 de întrebări clasate pe 5 teme: educaţia în trafic, comportamentul pe şosea, accentul pus pe stilul de viaţă şi pe societate, pregătirea sezonieră şi, mai ales, pentru iarnă. Condițiile de acceptare la studiu au fost vârsta de minim 18 ani, permisul de conducere valabil și să fie șoferi activi.
Printre ideile ce reies din acest studiu se numără faptul că 73 din șoferii tineri recunosc că accelerează la culoarea galbenă, iar 14 terce prin intersecție chiar dacă semaforul este roșu. Mai mult, pe sexe, 70 din bărbați și 62 din femeile chestionate au spus că depășesc viteza legală. Cei mai mari vitezomani sunt cei din Polonia (81 din cei înterbați), Africa de Sud și Rusia, dar asta pentru că studiul nu s-a desfășurat și în România. Cu siguranță, compatrioții noștri ar fi ieșit pe primul loc, cu un procent foarte apropiat de 100. Cei mai liniștiți sunt șoferii din Marea Britanie și Spania (doar 40 din spaniolii care au răspuns au spus că depășesc viteza legală). De asemenea, românii au ratat o altă ocazia de a deveni vedete și de a concura cu nemții și rușii: aceștia sunt cei mai dispuși (53 și 46 din răspunsuri) să încerce viteza maximă a mașinii lor.
Respectarea semnelor de circulație, a semafoarelor, depășirea în zonele în care acest lucru este interzis, șofatul sub influența băuturilor alcoolice s-au numărat printre subiectele abordate în studiul Goodyear. Potrivit estimărilor celor care au realizat sondajul, există circa 3,3 milioane tineri șoferi în Europa care se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.
Precizăm, pentru o mai bună reprezentare a acestei cifre, că în majoritatea statelor europene, inclusiv Germania (cea mai mare piață auto din Europa), este permisă o concentrație alcoolică de 0,02 – 0,03 (echivalent 0,2 – 0,3 grame la litru de sânge), astfel că numărul șoferilor băuți nu mai pare atât de mare în acest context. Singurele țări din UE unde limita legală de alcool în sânge este zero pentru șoferi sunt Cehia, Estonia, Ungaria și, evident, România.