autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mar, iun. 26th, 2012

Goodwood Festival of Speed

Goodwood Festival of Speed nu este doar o paradă a modelelor aduse de constructori de prin muzee sau de pe linia de montaj. Este mult mai mult, este locul unde poți admira un propulsor de 95 litri care dezvoltă 4.000 CP și 16.000 Nm. Vizitatorii festivalului de la Goodwood de anul acesta vor putea admira la standul Cummins cel mai puternic motor expus pnă acum la festival. Este vorba despre ultimul propulsor diesel creat de Cummins, un motor de 95 litri cu 16 cilindri care dezvoltă 4000 CP și un cuplu motor de 16.000 Nm. Noul motor are numele de cod QSK95 și a fost botezat în timpul fazei de dezvoltare – Hedgehog. Cei de la Cummins s-au atașat atât de mult de acest nume încât doresc să-l păstreze și în momentul lansării în producția de serie.

Au lucrat la acest nou agregat 150 ingineri, iar propulsorul va fi produs pe o linie de montaj în care au fost investite peste 60 milioane lire sterline pentru a o transforma în una dintre cele mai ecologice. Cummins produce pentru piața americană propulsoare diesel de 6 litri care echipează camioane, autobuze și escavatoare. Acest propulsor de 95 litri este echivalentul a 16 astfel de motoare, fiecare cilindru având capacitatea unui motor de autobuz. În viitor este prevăzut o evoluție a acestui motor care va dezvolta 5.000 CP, dar care va primi 4 cilindri în plus, fapt ce va duce cilindreea la 120 litri. Un propulsor care poate asigura necesarul de energie electrică pentru o comunitate cu 3.500 case.

Cei de la Nissan își propun ca anul acesta să parcurgă traseul de hillclimb cu un Leaf. Nimic ieșit din comun până acum, exotic este faptul că parcurgerea traseului va fi făcută de celebrul cascador – Terry Grant în marșarier. Nissan își propue să stabilească un nou record mondial la Goodwood Festival of Speed, cel mai bun timp obținut pe o milă în marșarier. Avantajul lui Nissan Leaf este acela că poate obține aceeași viteză maximă în marșarier cu cea de mers înaine. Nu are nevoie de modificări aduse cutiei de viteze. Nissan aduce la GFoS și modelul Leaf Nismo RC, ei doresc să stabilească cu acest model cel mai bun timp pe urcarea de la Goodwood pentru un vehicul electric.

Festivalul din acest week-end din Anglia va fi locul unde britanicii vor lua contact pentru prima dată cu Dacia Duster. Este locul unde Dacia va debuta oficial pe piața britanică. Dacia deja are pe teritoriul Angliei 127 de showrrom-uri. Jaguar va aduce la festival prototipul lui F-Type. Spectatorii vor putea admira noul model purtând încă un camuflaj sumar în mișcare. Fanii motorsport și în special cei ai Marelui Circ se pot întâlni la festival cu prima reuniuni a monoposturilor de Formula 1 cu șase roți. Vor fi prezente trei monoposturi de Formula 1 construite de echipe britanice, trei ciudățenii cu șase roți.

Este vorba despre: Tyrrell P34, March 2-4-0 și Williams FW08B. Monoposturi care nu au putut fi admirate niciodată în același loc până acum. Tyrrell P34 a concurat între 1976 – 1977, avea patru roți directoare în față. March și Williams au construit monoosturi experimentale cu șase roți, dar cu patru roți motoare pentru a crește tracțiunea. Monopostul celor de la Williams construit în 1982 a fost dezvoltat în ideea de a optimiza aerodinamica, cele patru roți spate fiind mai mici decât cele clasice ale unui monopost

Infiniti aduce în Anglia primul prototip funcțional construit după chipul și asemănarea conceptului EMERGE-E. Nu va lipsi nici SUV-ul produs în serie limitată, doar 50 exemplare disponibile pentru Europa, Infiniti FX Vettel Edition. Este locul unde Renault va aduce superbul concept-prototip Alpine A110-50, cei de la Bentley vor sosi cu ideea lor de SUV – EXP 9 – F. Au confirmat participarea peste 100 de piloți la festivalul britanic, iar TAG Heuer îl va omagia la Goodwood pe Alain Prost.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>