autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mie, mart. 28th, 2012

GM a devenit al doilea mare acționar al PSA Peugeot Citroen

Compania franceză PSA Peugeot Citroen a anunțat încheierea procesului de majorare de capital, cu valoarea de 1 miliarde de euro, cu drepturi preferențiale de subscriere. Acțiunile nou-emise sunt destinate cumpărării de către General Motors, în virtutea acordrului semnat de cele două companii, a unui pachet de 7 din capitalul companiei. Acționar principal este familia Peugeot, cu 25 din acțiuni.

„PSA Peugeot Citroen este mulțumit de succesul acestei oferte, care va permite să suțină noi investiții regate de proiectele ce stau la baza Alianței strategice globale cu General Motors. Grupul mulțumește acționarilor pentru declarația de încredere pe care au făcut-o referitoare la strategia de globalizare și dezvoltare, precum și perspectivele de creștere.”, a declarat CEO-ul Philippe Varin.

Capitalul de 999 milioane de euro corespunde unui număr de 120,80 milioane de acțiuni, la un raport de 16 acțiuni noi la 31 vechi, la un preț de 8,27 euro per acțiune. Ordinele de subscriere au fost mai mari, aproximativ 1,78 miliarde euro, ceea ce înseamnă o rată de 178.

Valoarea acțiunilor pentru care General Motors devine acționar cu 7 este de 304 milioane de euro. Acțiunile GM pe bursele americane au scăzut ușor după anunțul făcut de PSA.

Fondurile obținute de companie prin emiterea de noi acțiuni vor fi folosite pentru investiții în dezvoltarea de platforme noi, componente și module, astfel încât costurile de design și achiziție să fie micșorate.

General Motors și PSA Peugeot Citroen au semnat în luna februarie un acord pe termen lung pentru constituirea unie alianțe. Cele două companii și-au numit deja cei 10 membri ai comitetului de conducere al noii alianțe, câte 5 de fiecare parte.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>