miercuri, februarie 21, 2024
AcasăIndustrieGeneral Motors îi răspunde ferm lui Marchionne: "Opel nu este de vânzare"

General Motors îi răspunde ferm lui Marchionne: “Opel nu este de vânzare”

General Motors îi închide ușa în nas lui Sergio Marchionne și de data aceasta, după ce șeful Fiat a încercat să sugereze în presa italiană că ar putea să preia Opel gratis de la GM, dacă ar fi reziliată înțelegerea americanilor cu PSA Peugeot Citroen.

„General Motors intenționează să păstreze divizia Opel”, a declarat Steve Girsky, noul șef al GM Europe, ca răspuns la declarațiile lui Marchionne. „Opel nu este de vânzare. GM se află în spatele Opel. Opel este parte integrantă a amprentei globale a GM și este vitală pentru succesul GM în Europa”, a mai spus vice-președintele GM într-un comunicat remis presei.

Fiat a mai avut o tentativă de cumpărare a Opel, în perioada de reorganizare a General Motors, care a urmat procesului de incapacitate de plată al gigantului american. GM a ales însă la momentul respectiv ca partener de negociere compania canadiană Magna, iar procesul de vânzare a ajuns până într-un stadiu avansat. Cu câteva zile înainte de semnarea contractului, GM a renunțat și a anunțat că Opel nu mai este de vânzare. Cu toate acestea, operațiunile Opel și Chevrolet în Europa au fost complet separate, în două entități diferite.

Sergio Marchionne a lăsat de înțeles în interviul acordat ziarului italian Il Sole 24 ore că ar putea obține Opel gratis sau pe o sumă simbolică.

Fiat a preluat în 2009 o bună parte din Chrysler gratuit, oferind la schimb tehnologie și platforme. Ulterior, Fiat a ajuns să controleze complet Chrysler, plătind guvernelor SUA și Canada împrumuturile acordate. Compania americană a fost readusă pe profit după doi ani, însă în Italia Fiat șia amânat mai multe lansări și investiții, din cauza pieței extrem de nefavorabile.

În Europa, General Motors a încheiat o alianță cu PSA Peugeot Citroen, pentru a reduce costurile. Deocamdată alianța nu și-a produs efecte, altele decât stabilirea unui sediu comun la Russelheim, dar reprezentanții celor doi constructori au declarat că lucrurile merg mai departe.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole