Home Transporturi CE cere “corecţii” de 142 de mil. euro pentru fondurile cheltuite greșit...

CE cere “corecţii” de 142 de mil. euro pentru fondurile cheltuite greșit de România

0
276

Comisia Europeană (CE) a constatat, în urma unui audit, că mai multe companii din subordinea Ministerului Transporturilor (MT), precum Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, au făcut cheltuieli neeligibile sau plăţi nejustificate în valoare de sute de milioane de euro. Prin urmare, CE a solicitat corecţii de 141,48 milioane euro, bani cheltuiţi care vor fi suportaţi de la bugetul de stat.

Astfel, conform Curţii de Conturi, CNADNR a majorat costurile Proiectului de reabilitare a drumurilor, etapa a V-a, cu suma totală de 138,1 millioane lei (36,6 milioane euro), prin includerea unor cheltuieli neeligibile, respectiv taxe şi impozite, suportate din cofinanţare. De asemenea, conform auditului, Compania a efectuat plăţi în valoare de 11,04 milioane lei (2,5 milioane euro), fără respectarea clauzelor contractuale şi, în consecinţă, suportate tot de la bugetul de stat.

Prin urmare, în ceea ce priveşte acordul de împrumut dintre Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi România, pentru finanţarea Proiectului de restructurare a transporturilor, suma de 225 milioane lei (50 milioane euro) din valoarea totală a proiectului (198,37 milioane euro), a fost anulată, din cauza gestionării şi utilizării ineficiente a fondurilor, au fost făcute plăţi ilegale de 5,1 milioane lei (1,1 milioane euro) şi plăţi nejustificate de 3 milioane lei (668.645 euro), pentru servicii de consultanţă.

În acelaşi timp, la acordul pentru finanţarea autostrăzii Arad – Timişoara şi a variantei de ocolire a Aradului au fost constatate plăţi ilegale în cuantum de 6,04 milioane lei (1,3 milioane euro), fără documente justificative care să probeze livrarea bunurilor sau efectuarea serviciilor şi lucrărilor, fără acceptarea la plată a unor cantităţi suplimentare de lucrări în valoare de 109,2 milioane lei (24,2 milioane euro) şi fără documentele justificative aferente. De asemenea, veniturile bugetului de stat au fost diminuate cu suma 9,5 milioane lei (2,1 milioane euro), pentru că nu au fost aplicate şi deduse penalităţi pentru întârzieri în executarea lucrărilor.

Mai mult, CNADNR a încredinţat direct contracte de consultanţă juridică în valoare de 57,3 milioane lei (12,7 milioane euro). Iar auditul a constatat şi faptul că realizarea “Sistemului informatic pentru emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei”, în valoare de 34,2 milioane lei (7,6 milioane euro), a fost atribuită cu încălcarea prevederilor legale specifice privind achiziţiile publice.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here