autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: vin, iul. 6th, 2012

Brokerii ar putea fi obligați să dezvăluie clienților ce comisioane iau de la asiguratori

Brokerii și agenții de asigurări ar putea fi obligați să le dezvăluie clienților care cumpără polițe de asigurare care sunt comisioanele pe care le încasează de la asiguratorii cărora le distribuie produsele, potrivit unui proiect de directivă UE.

Modificarea de legislație ar avea rolul de a-i încuraja pe clienți să cumpere produse de asigurare în deplină cunoștință de cauză, diminuând posibilitatea de a fi îndrumați de către intermediari către produse ce aduc câștiguri mai mari pentru vânzători și un nivel mai redus de acoperire pentru cumpărători.

Posibilitatea apariției conflictelor de interese derivă din aceea că, deși brokerii de asigurare sunt, teoretic, reprezentanți ai clienților care cumpără polițe de asigurare, principala lor sursă de venituri este reprezentată de comisioanele pe care le încasează de la asiguratori pentru produsele vândute.

Măsura avută în vedere de Comisia Europeană ar urma să intre în vigoare la nivelul întregii Uniuni în anul 2015.

Reglementarea i-ar putea costa pe asiguratori circa 730 de milioane de euro, însă pierderea ar fi compensată de o sporire a vânzărilor, potrivit Comisiei Europene.

In prezent, in 21 din cele 27 de state membre ale UE, inclusiv România, cei care vând asigurări, fie companii, fie intermediari, nu sunt obligați să divulge comisioanele pe care la acordă sau le încasează.

„Modificarea legislativă vizată ar spori încrederea consumatorilor în consultanța oferită de intermediarii de produse de asigurare și i-ar ajuta să aleagă mai în cunoștință de cauză”, afirmă Comisia, într-un comunicat.

În România, cea mai importantă sursă de venituri a brokerilor de asigurare este reprezentată de comisioanele încasate pentru distribuirea de polițe de asigurare auto RCA și Casco. Pe RCA, comisionul mediu se situează la circa 20, la Casco acesta fiind în jur de 15.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>